Európa utolsó lehetősége? – a migrációról vitatkoztak az EP-ben

2019. január 15. 13:55

Nincs menekültválság az Európai Unióban – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja kedden az Európai Parlamentben. Tudósításunk Strasbourgból, ahol fideszes és DK-s politikusok is felszólaltak a vitában.

2019. január 15. 13:55
K. Hillier Lili

Kedd reggel, az idei első strasbourgi plenáris ülésen vita kezdődött az Európai Parlamentben az Unió menedék- és migrációs politikájának reformjáról. 

Az ülésen a közös európai menekültügyi rendszer és a dublini rendszer reformjának leállását, az Európába érkező migrációs hullámok jobb kezelését és a közelmúltban történt földközi-tengeri eseményeket vitatták meg. Felszólalt Gál Kinga és Niedermüller Péter is.

Nincs migrációs válság

Dimitris Avramopulous az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós beügyekért felelős tagja arról beszélt felszólalásában, hogy nincs menekültválság az Unióban. 

„Nincs migrációs vagy menekültválság az Európai Unióban, noha több tagállam ezt próbálja hangsúlyozni” – jelentette ki Avramopoulos. „Az illegális határátlépések száma messze elmarad a korábban regisztráltakhoz képest” – érvelt a görög biztos.

Kiemelte, hogy az illegális bevándorlók száma lényegesen, több mint nyolcvan százalékkal csökkent tavalyhoz képest. Egyes tagállamok politikája mégsem változik a migráció kérdésével kapcsolatban.

Szerinte az uniós erőfeszítések ellenére is mindig lesznek olyanok, akik megpróbálják majd illegális módon átlépni Európa határait. „Ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk kezelni a jelenséget. Kezelhetetlenné akkor válik, ha az egyes országoknak egyedül kell fellépniük ellene” – hangsúlyozta.

Itt az idő, hogy a kormányok vállalják a felelősségüket, és ne az Európai Bizottságot hibáztassák a fenntartható megoldások meghozatalának elmaradásáért. Köszönöm a Parlament eddigi támogatását, és számítok a Házra a további három hónapban is.

„Ez az utolsó lehetőség, mielőtt kifutunk az időből"

– jelentette ki Dimitris Avramopoulos.

A kötelező kvóták ösztönöznek

Gál Kinga képviselő, a LIBE Bizottság fideszes néppárti alelnöke leszögezte: ha az EU valóban segíteni szeretne, akkor „meg kell tudnia akadályozni, hogy migránsok ezrei kockáztassák az életüket a Földközi-tengeren”. Nyilvánvalóvá kell tenni, hogy illegálisan nem lehet belépni Európába és fel kell számolni az embercsempész-hálózatokat – tette hozzá.

Szerinte a probléma demográfiai okokból a következő évtizedekben sem fog megszűnni.

A kötelező kvóták vagy a humanitárius vízumok nem jelentenek megoldást,

csak ösztönzést.

„Európának meg kell tudnia védenie a külső határait szárazföldön és tengeren egyaránt, ezt várják el tőlünk választópolgáraink" – fogalmazott a fideszes EP-képviselő.

Niedermüller a menekültek szétosztását sürgetné

Niedermüller Péter a Málta partjainál veszteglő mentőhajók ügyét hozta fel felszólalásában. „Továbbra sincsen esély a dublini menekültügyi szabályok reformjára, mert a tagállamok egy része politikai önzésből, ostoba félelem- és gyűlöletkeltő politika okán nem hajlandó ennek aláírására" – jelentette ki a DK EP-képviselője.

Az új EP júliusi megalakulásáig biztosítani kellene ideiglenes megoldást a tengeren kimentett menedékkérők szétosztására az erre vállalkozó tagállamok között. A kimaradó országoknak technikai és pénzügyi segítséget kellene nyújtaniuk – javasolta Niedermüller. „Szégyenletes lenne, ha képtelenek lennénk ezen a mai helyzeten változtatni” – zárta felszólalását a DK-s politikus.

(Mandiner; MTI)

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. január 15. 22:18
"Az új EP júliusi megalakulásáig biztosítani kellene ideiglenes megoldást a tengeren kimentett menedékkérők szétosztására az erre vállalkozó tagállamok között. A kimaradó országoknak technikai és pénzügyi segítséget kellene nyújtaniuk" Jó rendben. Tehát annyi lőszert kötelesek a kimaradó országok a befogadó országoknak szállítani, amennyi bevándorlót a befogadó országok lelőnek. Ez így teljesen korrekt javaslat Niedermüllertől.
Akitlosz
2019. január 15. 22:13
"Szerinte a probléma demográfiai okokból a következő évtizedekben sem fog megszűnni." A probléma az európaiakkal szemben ellenséges vagy csupán egyszerűen felelőtlen, vagy buta vagy gyáva politikusok miatt nem szűnik meg. Egy Führer fél év alatt rendet tenne és megoldaná a problémát. Demográfiázzanak az afrikaiak és az ázsiaiak nyugodtan, csak éppen ne itt Európában, hanem odahaza!
Akitlosz
2019. január 15. 22:10
"Niedermüller a menekültek szétosztását sürgetné" Ez is könnyű. Egyet Nidermüller konyhájába, egyet Niedermüller éléskamrájába, kettőt Niedermüller ágyába, tizenegyet Niedermüller pincéjébe, huszonegyet Niedermüller padlására, százegyet Niedermüller udvarára, na persze sátrakról a számukra Niedermüller köteles gondoskodni. És még hely is marad Niedermüller fürdőszobájában.
Akitlosz
2019. január 15. 22:05
„meg kell tudnia akadályozni, hogy migránsok ezrei kockáztassák az életüket a Földközi-tengeren”. Ez könnyű. Csak pár százat kell lelőni közülük, aztán utána már nem jönnek ezrek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!