Ismét megindult a migránskaraván Hondurasból

2019. január 15. 11:45

Hétfőn több száz hondurasi kelt útra az Egyesült Államok felé, hogy az erőszak és a szegénység elől meneküljenek.

2019. január 15. 11:45

Több száz újabb hondurasi migráns indult el az Egyesült Államok felé helyi idő szerint hétfőn annak ellenére, hogy útjuk nem kecsegtet könnyű sikerrel.

A becslések szerint 600-800 főből álló csoport hetek vagy akár hónapok alatt érheti el úti célját. A tömeg fele, nagyrészt nők és gyerekek busszal indultak el a guatemalai határ felé, míg a másik fele esős időben, az esti órákban, gyalog vágott neki az Agua Caliente határváros irányába vezető útnak. A migránsok közül többen a helyi boltokból kértek élelmet és vizet az útra. A karaván mérete tovább növekedhet, mert kedden újabb emberek csatlakozhatnak hozzá.

A migránsok az erőszak és a szegénység elől menekülnek Hondurasból. Egy nő, aki 9 éves lányával és 13 éves fiával indult útnak, azt mondta: az ország élhetetlenné vált. Az asszony abban reménykedik, hogy gyermekeivel együtt menedékjogot kaphat az Egyesült Államokban.

A Közép-Amerikából induló karavánok tagjainak sorsa heves vita tárgyát képezi az Egyesült Államokban, amelynek elnöke, Donald Trump makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy nem engedi át a migránsokat a határon. Trump megszállónak nevezte a migránsokat, és csaknem ötezer katonával erősítette meg az amerikai-mexikói határt, akik mandátumát a védelmi minisztérium hétfőn szeptember végéig meghosszabbította.

Tavaly ősszel közép-amerikaiak ezrei – három karaván tagjai – próbáltak meg bejutni az Egyesült Államokba ugyancsak Hondurasból kiindulva. Hondurasi tisztségviselők szerint több mint hétezren kényszerültek visszafordulni a mexikói határon található Tijuanából, míg 2500-an úgy döntöttek, hogy minden nehézség ellenére kitartanak elhatározásuk mellett, és tovább várnak a bebocsátásra.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2019. január 15. 17:46
"A migránsok az erőszak és a szegénység elől menekülnek..." Ez a mondat bizony egy "szegénységi bizonyítvány" - magáról a cikk szerzőjéről. A MTI újságírója nem véleményt hivatott írni, hanem eseményekről hívatott beszámolni. Mindezek ellenére a saját véleményét írta le, ami az újságírói etika súlyos megsértése.
Megtalálta
2019. január 15. 15:33
Nemsokára Mexikó is építeni fog egy határkerítést a déli határaira, ha még sokáig csinálják ezt az ingyencirkuszt.
világbéka
2019. január 15. 15:07
Trump nyithatna egy folyosót a kanadai határig.
Orange79
2019. január 15. 14:20
A szegénység elől nem menekülhet el mindenki. 7 milliárd emberre nincs szükség a bolygón, nem lehet ekkora haszontalan tömeget értelmesen foglalkoztatni, etetni, kényeztetni. Az ember ma már nem érték mert van belőle bőven, sehol nincs szükség még több képzetlen, tanulatlan, éhes szájra. A mindenki egyenlő és a neked is jár jellegű hazugságok miatt elhitték, hogy az a megoldás ha a világ népességének a fele átbandukol a még élhetőbb régiókba önkényesen. Persze az egésznek az lesz a következménye, hogy a ma még élhetőbb területek ugyanolyan szar hellyé változnak mint azok amit már letaroltak a tetves embertömegek. Európa elárasztása Afrika, a közel kelet és Ázsia szemetével nem fogja megfékezni a kiinduló országok túlnépesedését, a háborúikat, a szaros iszlám vallást pedig szépen behozzák ide. Úgy tűnik az amerikai kontinensen is elkezdődött a patkányinvázió.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!