Kiutasítja a külföldi emberi jogi szakértőket Nicaragua

2018. december 20. 07:55

A szakemberek azért érkeztek, hogy a kormányellenes tiltakozásokon a biztonsági erők részéről esetlegesen előforduló túlkapásokat kivizsgálják.

2018. december 20. 07:55

Nicaragua kiutasítja azokat a külföldi emberi jogi szakértőket, akik azért érkeztek az országba, hogy kivizsgálják a biztonsági erők túlkapásait az idei kormányellenes tiltakozásokon – közölte helyi idő szerint szerdán a managuai külügyminisztérium.

Az áprilisban kezdődött kormányellenes megmozdulások során több mint 320 ember vesztette életét, és az ellenzék szerint Daniel Ortega kormánya önkényesen tartott fogva és kínzott meg embereket. A nemzetközi szakértők sajtótájékoztatója a vizsgálatról csütörtökre volt meghirdetve.

A nicaraguai külügyminiszter szerdán levelet küldött az Amerikai Államok Szervezete (OAS) főtitkárának, Luis Almagrónak, amelyben azt írta, hogy az OAS helyi szervezetei felelőtlenül és bűnös módon beavatkoztak az ország belügyeibe, és terrorcselekményekre buzdítottak az ország politikai, gazdasági és katonai rendje ellen. Hazugsággal és rágalmazással vádolta meg a nicaraguai kormány Almagrót azért is, mert a főtitkár korábban felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást a „Nicaraguában kiépülő diktatúrára”.

A nicaraguai kormány szerint az OAS szervezetei megsértették a júniusban kötött megállapodást, amely alapján az országba érkezhettek, hogy kivizsgálják a történteket. Az OAS szerint a szakértők kiutasításával Nicaragua újabb lépést tesz a tekintélyelvűség terén. „Kutatók és jogvédők kiutasítása az olyan rendszerek védjegye, amelyek nem az igazság feltárásában érdekeltek, hanem a büntetlenség szavatolásában” – fogalmaz közleményében az OAS.

Ortega azt állítja, puccskísérletet követtek el ellene, és bírálta a szervezeteket, amiért ez nem szerepel a jelentésükben. A szakértők tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és a külügyminisztériumba rendelték őket, ahol közölték velük, hogy haladéktalanul el kell hagyniuk az országot, mert „rémhíreket” terjesztettek.

Az Ortega kormánya elleni tiltakozások a hatóságok és a kormányt támogató félkatonai fegyveresek fellépése miatt abbamaradtak. Az elnök megszilárdította hatalmát, és szigorúan fellép vélt, vagy valós ellenfelei ellen; múlt héten öt civil szervezetnél volt házkutatás, továbbá a Confidencial című lapnál is razziáztak és dokumentumokat, valamint számítógépeket foglaltak le a rendőrök.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2018. december 20. 09:44
Így kell ezt tenni. Betiltani, üldözni, ellehetetleníteni őket.
Természetes Orbánizmus
2018. december 20. 09:43
Helyes egy szuverén kormányzat elleni kűlső támadás amely elvégzésére feladatot kapnak a belügyekbe való be nem avatkozás régi jó kipróbált elv meg kell tartani!
Edvind Johnsson3.0
2018. december 20. 09:43
Jól teszitek, ezeket a patkányokat be sem szabad engedni, mert felforgatják az államrendet.
KannibálTatárÚr
2018. december 20. 09:23
A jogvédőknek álcázott libnyákok manapság a legaljasabb jogtiprók. Példa rá az EU: elmebetegek szinvonalán lévő uniós politikusok diktálni akarnak szuverén országok választott kormányainak. Ma a jogállam megvédéséhez a jogvédők ellen kell védekezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!