Izrael: felbomlott Netanjahu kormánya, új választás jöhet

2018. december 25. 07:41

Nem sikerült dűlőre jutniuk az ultraortodoxok katonai behívásáról szóló törvényről, így felbomlott Netanjahu kormánya, új választást írnak ki.

2018. december 25. 07:41

A koalíciós pártok vezetőinek hétfői tanácskozásán elhatározták az izraeli parlament, a kneszet feloszlatását és új választások kiírását április 9-re, miután nem sikerült dűlőre jutniuk az ultraortodoxok katonai behívásáról szóló törvényről – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn. 

A kneszet várhatóan szerdán oszlatja fel magát, hogy hét hónappal előre lehessen hozni a parlament százhúsz új képviselőjének a megválasztását. A döntés oka, hogy nem tudtak megállapodni az ultraortodox fiatalok katonai bevonulásának szabályozásáról, noha erről egy bírósági határozat nyomán legkésőbb január 15-ig dönteniük kellett volna.  Előzőleg a novemberben ellenzékbe vonult Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) párt bejelentette, hogy nem szavaz a koalícióval, és a Van jövőnk (Jes Atíd) párt is közölte, hogy ellenzi a készülő törvényjavaslatot. Így kevés esélye volt a mindössze egy fős többséggel, hatvanegy mandátummal rendelkező kormánynak, hogy keresztülvigye akaratát a szavazáson. 

A költségvetési és a nemzeti felelősség érdekében a koalíció pártjainak vezetői egyhangúlag megállapodtak abban, hogy feloszlatják a kneszetet és április elejére új választásokat hirdetnek egy négy teljes évig tartó időszak után – állt a koalíció hivatalos közleményében. 

A helyi törvények szerint a jelenlegi kormány hivatalban marad egészen az új kabinet felesküdtéig. A jobboldali Likud párt élén álló Benjámin Netanjahunak ez már a negyedik kormányfői ciklusa volt, először 1996 és 1999 között vezette Izraelt, majd 2009-es visszatérése óta folyamatosan. 

Netanjahu ellen több korrupciós bűnügyi nyomozás indult az utóbbi években, s a rendőrség a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján három ügyet vádemelési javaslattal adott át az ügyészségnek. A döntés jelenleg Aviháj Mandelblitt államügyész kezében van, aki várhatóan három hónapon belül, tehát elvileg még a választások előtt bejelenti, hogy vádat emel-e Netanjahu ellen. 

Az ellenzék üdvözölte a választások előrehozását. „Az eddigi legrosszabb kormány hazamegy. Izraelnek gyors rehabilitációra van szüksége ez után a katasztrófa után. Korrupt hatalom ez, amely feláldozta a demokráciát, eladta a biztonságunkat, és diplomáciai elszigeteltségbe, valamint gazdasági deficitbe vezetett” – írta a Twitteren Meráv Michaeli, az ellenzéki Cionista Tábor parlamenti képviselője.

(MTI)

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2018. december 26. 01:00
Előrehozott választás Izraelben? Orbán nagy barátja Netanjahunak. Lehet, hogy követi a példáját. :):)
Tatulus
2018. december 25. 20:11
Szerintem, jelen körülmények között, a muszlimok tengerében, nem nagyon van választásuk a hadsereget illetően. Vallási alapon nem bújhat ki a kötelessége alól egy zsidó sem. Kormányváltozás esetén is így kell lennie, mert egy elvesztett háború az izraeli zsidóság kiirtását jelentené! Akkor pedig valakinek (USA, NATO?) be kell avatkoznia! Az pedig akár egy világháborút is jelenthet!
Héja
2018. december 25. 19:02
Túl korán örültök ballibek. Az izraeli viszonyokról fingotok sincs. Foglalkozzatok inkább a saját taknyolásotokkal. Legutóbb is rajtatok, az ócska tévé "foglalásotokon" röhögött az egész ország.
korona
2018. december 25. 11:25
Legyetek jók, ha tudtok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!