Botrány: kitalált sztorikkal csinált karriert a Spiegel sztárriportere

2018. december 20. 09:02

A díjak sorát bezsebelő Claas Relotiusról kiderült, hogy hamis sztorik egész sorát írta meg a Spiegelnek, a lapnál áll a bál.

2018. december 20. 09:02

A 33 éves Claas Relotius néhány év alatt a neves német hetilap Spiegel sztárriporterévé vált nagyívű riportjaival, de írt a Weltbe, a Süddeutsche Zeitungba, a Neue Zürcher Zeitung és a Frankfurter Allgemeine vasárnapi kiadásaiba is. Elnyerte a Német Riporterdíjat 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban, a CNN az év újságírójává választotta 2014-ben, az Európai Sajtódíjat pedig 2017-ben nyerte el.

A Spiegel közel 60 riportot közölt az ünnepelt szerzőtől – egészen 2018 végéig. Most azonban kiderült, hogy legalább 14 riportját kitalált elemekkel színesítette

A Merkelről mint jó királynőről álmodozó migráns gyerekekről szóló, díjnyertes, ámde most hazugságokon kapott riportját itt mutatjuk be olvasóinknak.

Relotiust egyik szerzőtársa, Juan Moreno buktatta le, akinek gyanúsak lettek a német sztárriporter sztorijai a közösen írt, amerikai-mexikói határon készült riportban, így elkezdett bizonyítékokat gyűjteni ellene.

Claas Relotius végül bevallotta, hogy sztorik sorát találta ki számos riportjához. Olyan személyeket mutatott be és idézett, akikkel soha nem találkozott, és soha el nem hangzott kijelentéseket adott a szájukba. Kitalált történeteket az Iszlám Állam által elrabolt iraki gyerekekről vagy épp a guantánamói börtönről is.

A lebukás hatására Relotius távozott a laptól, mondván: undorodik magától a hamisításai miatt, beteg és segítségre van szüksége.

A Spiegel most részletesen beszámol az őket érintő súlyos botrányról, amit a lap történetének egyik mélypontjának tartanak, és közölték, most zajlik a kétségessé vált riportok utólagos átvizsgálása.

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2018. december 21. 16:07
Botrány: kitalált sztorikkal csinált karriert a Spiegel sztárriportere" van ilyen... "A Saul fia Golden Globe-díjjas rendezője a Jüdische Allgemeinének nyilatkozott. A zsidógyűlölet Magyarországon, ahogy korábban, most is nagyon széles körben elterjedt. Sokan legszívesebben újranyitnák a koncentrációs táborokat, ha megtehetnék – inkább tegnap, mint ma...” ... Az idézett mondatok NEM hangzottak el az interjúban, ...” szóval az Zsidó Általános egyszerűen hazudott, manipulált...
Magnólia
2018. december 20. 15:35
Utólag már ba...juk. Esetleg az is lassan ki fog derülni, hogy a nálunk "gyártott" riportok hogy készültek, mint például a héten az Euronews-on volt, és igen érdekesen vágták meg a fetrengő meg a sipitozó felvételeit. Ezért hiszek én a saját szememnek.
Szerintem
2018. december 20. 15:09
Beáldozták ezt a köcsögöt, hogy bizonyítsák a sajtó korrektségét. Sose hazudnak és ha valamelyik újságíró mégis megpróbálja, azt kivetik maguk kózül és ezt mindenki higgye is el.
csi
2018. december 20. 15:01
Normális valóságérzékkel bíró ember ilyen leleplezések nélkül is pontosan tudja, hogy a fősodratú sajtó egyszerűen hazudik. #fake news #lügenpresse
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!