A Capitoliumban vesznek búcsút George H. W. Bushtól

2018. december 02. 10:08

Az idősebb Bush pénteken, helyi idő szerint este 10 óra után hunyt el.

2018. december 02. 10:08

Az amerikai kongresszus kupolatermében vesznek búcsút a jövő héten George Herbert Walker Bushtól, az Egyesült Államok 41. elnökétől, aki republikánus politikusként 1989 és 1993 között volt hivatalban – közölte szombaton a The Hill című helyi lap kongresszusi képviselőkre hivatkozva.

Az újság szerint az amerikaiak a washingtoni Capitoliumban felállított ravatalnál róhatják le kegyeletüket George H. W. Bush néhai amerikai elnök előtt hétfő estétől szerda reggelig. Az idősebb Bush pénteken, helyi idő szerint este 10 óra után hunyt el. 

George H.W. Bush volt az Egyesült Államok 41. elnöke, 1989-től 1993-ig töltötte be a tisztséget, előtte Ronald Reagan elnöksége idején az ország alelnöke volt. Hivatali idejére esett a Szovjetunió összeomlása, a hidegháború vége, és irányítása alatt vívták meg az első iraki háborút – Kuvait felszabadítására – 1991 elején.

A politikus tavaly óta Parkinson-kórban szenvedett, betegsége kerekesszékbe kényszerítette. Felesége, Barbara, akivel 74 évig élt házasságban, idén áprilisban hunyt el.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2018. december 02. 14:11
Jew York-Jewshington kapcája volt, bár a szerep alakításáért Oscart érdemelne. A Sátán segítéséért pedig Hell-díjat.
annamanna
2018. december 02. 12:45
"George H. W. Bush a második világháborúban 58 bevetésen vett részt az amerikai légierő pilótájaként. Egy alkalommal kilőtték a japánok alóla a gépet, két társa meghalt, ő pedig egy lélekvesztőn menekült a tengeren. A Finback tengeralattjáró katonái mentették meg az életét, 1944 szeptember 2-án. A mentési akciót lefilmezték: https://www.youtube.com/watch?v=N8ZYv2TFnZg "
bluszkáj
2018. december 02. 10:37
A Capitolium előtt kígyózó sor hossza jó indikátora lesz amerika állapotának... A témában írott 'Egy teljes élet' című Rajcsányi méltatásra kicsit megkésett reakciómat ide másolnám: "Hát ez nagyon egyoldalúra sikeredett Gellért! Kizárólag a rendszerváltásban játszott szerepe alapján megítélni, törvényszerűen hibás következtetésekre vezet. Ráadásul még ez a "szerep" is erősen ellentmondásos. Nem hozott egyetlen nagy döntést sem ami miatt jó szívvel kellene emlékeznünk rá. Az oroszokat már Reagan legyőzte, ö csak hagyta folyni a dolgokat. És az így is csak szegény naiv Gorbacsovval "sikerülhetett"! Persze ugye, azért közénk is lövethetett volna ;-). A nevéhez köthető új világrendről talán elmondhatjuk, hogy új, de hogy az mennyire lett rend, azt most már elég világosan látjuk. Mára beérett a vetés, és sajnos nem csak ő vetett szorgalmasan, de az általad felmagasztalt családja tagjai is, apja és fiai is szorgosan "veteményeztek". Hogy én se legyek jobb mint Gellért;-), megpróbálom én is egyetlen nézőpontból levezetni a dolgot, Isten bocsássa meg. Legyen ez most a CIA. Valahogy az egész családot ("A titkok családjaként" is emlegetik őket gyakran) penetráns CIA-bűz lengi be... Az apját most hagyjuk... "Tette a dolgát"? Igen, valóban, tette, mint teenager CIA ügynök, majd mint CIA igazgató is. Elnökként is szorgalmasan végrehajtotta annak terveit. Sok "csodás" CIA akcióról tudunk, sokról csak sejtésünk van, döntő része pedig titkosítva van, mint az ő teljes igazgatói tevékenysége is. Nagyszerű, humánus, pozitív, a világot jobbá tevő CIA akcióról nem tudok. Persze lehet, hogy ezt is titkosították... Ellentétben Kennedyvel, semmi nyoma az intellektuális gondolkodásnak, a jóra való törekvésnek, a hibákból való okulásnak, és a korrekciónak. Nem állított le előde által "tervezett" CIA-akciót, és nem vállalta magára nyilvánosan a felelősséget sem soha. Nem akarta a CIA-t ezért "ezer darabra" tépni, és darabjait "a szélbe szórni". Nem rúgott ki elvadult CIA főnököt, a család viszont egy emberként támogatta a kirúgott formális hatalmát elvesztőt további "....keverését". Ez a sok "nem", és a sok igen a rosszra, vallana "a régi vágású fehér, angolszász, protestáns amerikai elitre,ill. annak egyik utolsó bölényére?" Nem hinném... Nem lehet jó egy olyan elnök - még amerikai nézőpontból sem - aki csak egy szűk csoport érdekeinek kiszolgálója. Különösen nem, ha az a csoport a CIA és a mögötte álló erők! "Teljes élet"? A Skull @ Bones-től indulva, az Új Világrenden keresztül öregségére visszatalált Clinton & Co-ékhoz.... Szememben inkább csak (néha tétova) eszköz volt gonosz erők kezében, semmint nagy formátumú politikus. Családjával együtt jelentős felelősség terheli a világban tapasztalható kaotikus állapotokért. Nagyon nagy hiba, egy ilyen embert egyoldalúan piedesztálra emelni. Mert az csak növeli a bajt!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!