A kercsi incidens aggasztja a nemzetközi közösséget

2018. november 27. 13:43

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus súlyosbodása nyomán párbeszédre szólította fel az érintett feleket a nemzetközi közösség több szereplője. Az orosz elnök nyilvánosan fogja kifejteni álláspontját a kercsi incidenssel kapcsolatban.

2018. november 27. 13:43

Az ukrán haditengerészet vasárnap este közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott ukrán hadihajókra a Kercsi-szorosnál, és az orosz különleges egységek elfoglaltak három ukrán hajót. A támadásban ukrán tengerészek sebesültek meg. Az ukrán hajókat Kercs kikötőjébe vontatták. A vezérkar szerint 23 ukrán tengerész esett fogságba az incidens során. Az FSZB szerint viszont az ukrán hadiflotta járművei megsértették Oroszország területi vizeit, és a visszafordulásra való felszólításokat figyelmen kívül hagyva továbbhaladtak a szoros felé, ahol viszont az áthajózáshoz orosz engedélyre van szükség.

A történtek nyomán Petro Porosenko ukrán elnök szerdától hadiállapotot vezet be, amely az ukrán jogban a rendkívüli állapot egy formája, nem jelent tényleges háborús állapotot.

Az EBESZ felszólította a feleket a konfliktus enyhítésére

„Rendkívül aggasztónak találjuk az Azovi-tengernél és a Kercsi-szorosnál kialakult fejleményeket" – közölte Enzo Moavero Milanesi, az EBESZ soros elnöki tisztét is betöltő olasz külügyminiszter kedden. A szemben álló feleket a miniszter együttműködésre szólította fel a politikai és diplomáciai enyhülés érdekében, valamint arra, hogy csökkentsék a feszültséget, hogy elkerüljék a régió stabilitásának további gyengülését. A fejlemények azt mutatják, hogy továbbra is fontos az együttműködés az EBESZ-en belül is – emelte ki Moavero Milanesi. 

Az USA elítéli Oroszország agresszióját

Washington elítéli Oroszország agresszív akcióját – szögezte le közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. 

Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta: az amerikai kormány azt követeli Moszkvától, hogy „szolgáltassa vissza a foglyul ejtett ukrán hajókat és legénységüket, tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi sérthetetlenségét a nemzetközileg elismert határok között, beleértve az ukrajnai fennhatóságú vizeket is". „A nemzetközi béke és biztonság érdekében Oroszországnak azonnali hatállyal fel kell hagynia törvényellenes magatartásával és  tiszteletben kell tartania valamennyi állam hajózási- és szabadságjogait" – olvasható a kommünikében. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet ítélte el a kercsi incidenst. „Oroszország durván megsértette a szuverén Ukrajna területi épségét" – fogalmazott Haley, és azt hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie „az arrogáns orosz cselekedetet". 

Merkel telefonon hívta Putyint

Angela Merkel német kancellár telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki azt mondta neki: nagy aggodalommal tölti el, hogy Ukrajna hadiállapotot vezetett be. A két vezető Merkel kezdeményezésére beszélt egymással, „a Fekete-tengeren vasárnap történt veszélyes incidens" megvitatása céljából – olvasható egy Kreml által kiadott közleményben.

Putyin elítélte „Ukrajna provokatív akcióit és azt, hogy hadihajói súlyosan megsértik a nemzetközi jog normáit". Kifejezte reményét, hogy Németország latba veti befolyását Ukrajnánál a Kercsi-szorossal kapcsolatban kialakult helyzetben annak érdekében, hogy „visszatartsa a meggondolatlan lépésektől".

Az orosz vezető szerint „az újabb konfliktushelyzet létrehozása és az ezzel járó kockázatok" miatt a felelősség egyedül az ukrán vezetést terheli. Putyin úgy vélekedett, hogy az incidens „nyilvánvalóan" összefüggésben áll az ukrán elnökválasztási kampánnyal. Kijelentette, hogy az orosz határőrség kész további felvilágosítással szolgálni a Kercsi-szorosban történtekkel kapcsolatban.

Putyin egy nemzetközi sajtótájékoztató keretében ad majd „kimerítő magyarázatot"

A hadiállapot bevezetése Ukrajna több régiójában magában hordozza annak kockázatát, hogy eszkalálódni fog a konfliktus a délnyugati válságzónában – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

Dmitrij Peszkov, orosz szóviő a hadiállapot bevezetését szintén a jövő márciusban tartandó ukrán elnökválasztással hozta összefüggésbe, és arra figyelmeztetett, hogy az intézkedés miatt megnövekedhet a feszültség a Donyec-medencében. A szóvivő közölte, hogy a kercsi incidens miatt nem volt szükség közvetlen kapcsolatfelvételre Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök között, mert a határőrizet „pacifikálta" a határsértőket.

Az orosz elnöki szóvivő mindemellett elmondta: az orosz-ukrán konfliktus újabb kiéleződése nem lesz témája a G20 csoport pénteken és szombaton Buenos Airesben tartandó csúcstalálkozójának, amelynek alkalmából a tervek szerint Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök külön is tárgyalóasztalhoz ül egymással.

Peszkov szerint ha a tengeri incidens témája felmerülne Putyin és Trump eszmecseréjén, „senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az orosz elnök kimerítő magyarázatot ad majd" a történtekre. Bejelentette, hogy Putyin hamarosan nyilvánosan ki fogja fejteni álláspontját a kercsi incidenssel kapcsolatban, amire valószínűleg az argentin fővárosban tartandó nemzetközi sajtótájékoztatója nyújt majd alkalmat. Úgy vélekedett, hogy nem szabad alábecsülni az efféle „provokációk" veszélyességét. 

(MTI)

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2018. november 29. 00:56
A intern@ci libbant társaság nem fogja elítélni Pórost és haverjait amíg Ukrajna az ő protektorásuk.
Világpanoráma
2018. november 27. 20:33
Afganisztán új befektetők számára kampányol: https://vilagpanorama.hu/2018/11/27/afganisztan-uj-befektetok-szamara-kampanyol/
Akitlosz
2018. november 27. 18:20
Az lehet az egész mögött, hogy Porosenko ukrán elnök akar maradni. Több kenyeret nem tud adni a népének, több cirkuszt viszont simán.
Akitlosz
2018. november 27. 18:18
Oroszország eljárása törvényes, helyes és megalapozott, ellenséges hadihajók törtek be a felségvizeikre nyilvánvalóan provokatív szándékkal. Amerika véleménye meg a szokásos, de ettől még megalapozatlan. Lehet párhuzamos valóságot játszani és úgy tenni, mintha Krím Ukrajna lenne, de attól még az igazi valóságban nem az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!