Stoltenberg: Az OPCW elleni orosz kibertámadás egy már látott taktika alkalmazása

2018. október 08. 22:11

A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet elleni áprilisi orosz kibertámadás komoly, mert része egy már korábban látott orosz taktikának – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

2018. október 08. 22:11

A múlt héten nyilvánosságra hozott, áprilisi orosz kibertámadás a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellen komoly, mert része egy már korábban látott orosz taktikának – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Zágrábban, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Látjuk, hogy Oroszország hibrid taktikát használ, beleértve a kibertámadásokat is, azzal a céllal, hogy beavatkozzon más országok demokratikus folyamataiba – köztük NATO-tagállamokéiba –, és nemzetközi intézményeket támadjon meg” – mondta Stoltenberg. 

Kiemelte, hogy a NATO Oroszország miatt fokozta a hírszerzési együttműködést, és erőteljesebben fektet a kiberkészültségbe. „Ez a második világháború utáni legnagyobb adaptációja (az új kihívásokhoz) a szövetségnek, amelynek Horvátország is tagja” – tette hozzá. 

A NATO-főtitkár egyebek mellett üdvözölte, hogy Horvátország részt vesz különböző NATO-missziókban, és a hazai össztermék (GDP) 2 százalékára tervezi emelni védelmi kiadásait, amelyek mára – amint Andrej Plenkovic horvát kormányfő rámutatott – elérték az 1,3 százalékot. 

A két vezető politikus a régió helyzetéről is tárgyalt, ezen belül Macedóniáról, a boszniai választásokról, valamint Szerbia és Koszovó viszonyáról. 

Stoltenberg Belgrádból utazott hétfőn Zágrábba, miután Mladenovacban részt vett az Észak-atlanti Katasztrófa Reagálási Koordinációs Központ (EADRCC) által szervezett terepgyakorlaton. Kedden pedig Szlovéniába utazik tovább.

Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint egyetért-e Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének néhány napja tett kijelentésével, hogy a Balkánt újabb háború fenyegeti, Stoltenberg azt mondta: „óvatosnak kell lennünk a jövőbeni előrejelzéseket illetően, mert ez korábban nem ment nekünk, és készen kell állnunk a bizonytalanságra”. 

Szavai szerint annak ellenére, hogy számos problémával és kihívással kell szembenézni, a kilencvenes évekhez képest van előrelépés Délkelet-Európában. Erre Horvátország jó példa, de ugyanakkor szerinte ez az előrelépés aránytalan.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2018. október 09. 11:10
Erre jók a sorozatos bizonyítatlan vádak: egy újabbat "már látott"-ként vezetnek be...
kamasuka
2018. október 09. 06:36
De ge.i unalmasak vagytok már ezzel ... Az összes sikertelenségetek oka Oroszország és Orbán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!