Kiírják a Simpson családból az indiai boltost, mert a faji sztereotípiákat erősíti

2018. október 27. 09:11

A rajzfilm készítői szeretnék elkerülni a botrányt.

2018. október 27. 09:11

Mint arról lapunk is beszámolt, Hari Kondabolu indiai származású humorista egy tavalyi dokumentumfilmben azzal állt elő, hogy Apu Nahasapeemapetilon, a Simpson család akcentussal beszélő indiai boltosa a faji sztereotípiákat erősíti. Kondabolu felidézte: gyerekkorában a játszótéren azt kellett megélnie, hogy a gyerekek az indiai boltos akcentusát utánozzák. „Hosszú időn át Apu volt az egyetlen indiai-amerikai karakter a tévében – ezzel az a probléma, hogy egy sztereotípiát jelenít meg, és csupán a nevetést szolgálja” – vélekedett.

A bírálatok hatására a Simpson család készítői úgy döntöttek, kiírják a karaktert a sorozatból – adja hírül a NME és az Indewire. A hírt az indiai származású producer, Adi Shankar szellőztette meg, aki áprilisban forgatókönyv-pályázatot hirdetett meg az Apu-probléma megoldására. Shankar azt szerette volna, hogy „a túlnyomóan harvardi végzettséggel rendelkező fehér, férfi írócsapat melléktermékét az Amerikában élő indiaiak friss, vicces és realisztikus ábrázolásává” változtassák át, és azt remélte, a Simpson családot gyártó Fox rábólint majd a győztes pályamű elkészítésére. A versenyt a légierő volt pilótája, Vishaal Buch nyerte meg, forgatókönyvében a bolttulajdonos jól menő üzletemberré válik. Shankar ugyanakkor megbízható forrásokból úgy hallotta, az indiai boltos karakterét a rajzfilmsorozat készítői szép csendben kiírják a sorozatból, hogy elkerüljék a botrányt. A kritikákra reagálva a karaktert megszólaltató Hank Azaria korábban már jelezte, hogy kész „félreállni”.

Shankar szerint ez a lépés a készítők gyávaságát jelzi, a társadalomkritikát megcélzó rajzfilmnek nem így kellene reflektálnia a problémára.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2018. október 30. 23:27
Nem is szántam annak, mert nem is tudományoskodásról van itt szó. Hanem a kőkemény (ezzel együtt sztochasztikus) hétköznapi közlekedési tapasztalatokról, mint "skodás, kalapos férfi", "nő". Amikor valaki olyan ismerősen szerencsétlenkedik elöl a sorban, és megtippeled, hogy "fogadjunk nő", és amikor végre kikerülöd..., lám, igen, az. A F&F pedig, mint kivétel, erősíti a szabályt. :-) Az a baj a tudományos szocializmussal/liberalizmussal/másizmussal, hogy kiölné az életet. (De mindig előbb pusztul ki a tud.szoc., tud.lib., tud.más, hála a Jóistennek!)
luisbathhelena
2018. október 28. 07:20
Ökrök. Mert ettől eltünnek az akcentusos indiai boltosok. (és koreaiak)
qwrtzq
2018. október 27. 23:09
persze, hogy sztereotip ti majmok, mert az egész egy szatíra
OrangeOrder
2018. október 27. 17:51
Nem nézem ezt, de baszki, mi tehetünk arról, hogy az indiaiak maguk beszélnek sztereotíp akcentussal, és néznek ki ugyanúgy? Amúgy nem rossz emberek, büszkén ilyenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!