Cseh választások: meggyengült Babiš pártja

2018. október 07. 16:28

A kormányfőt adó ANO párt és a kommunisták meggyengültek, az ellenzéki, jobboldali Polgári Demokrata Párt (ODS) erősödött a csehországi önkormányzati és részleges szenátusi választásokon.

2018. október 07. 16:28
Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke szerint a hétvégi csehországi helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások eredménye nem lesz befolyással a kormánykoalícióra. "A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) gyenge szereplése nem fogja befolyásolni a kormánykoalíciós együttműködést" - jelentette ki Babis vasárnapra virradóra Prágában sajtótájékoztatón. 
 
Hasonló véleményt fogalmazott meg Milos Zeman államfő is. "Nem volt semmiféle földrengés. Valaki mérsékelten megerősödött, valaki mérsékelten meggyengült. Az eredmény nem ok a pezsgőbontásra, sem az öngyilkosságra" - jelentette ki Zeman vasárnap a Blesk internetes televízióban. Az államfő nem számol azzal, hogy a választások megrengetik a kormánykoalíciót.
 
A cseh kormánykoalíciót az ANO és a CSSD alkotja, a kormány pedig Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) támogatásával kapott bizalmat a képviselőházban. Andrej Babis a választások eredményét az ANO nagy sikerének minősítette, de elismerte: bántja, hogy mozgalma Prágában elvesztette korábbi pozícióit és sikertelen volt. A régiók többségében és a többi nagyvárosban egy-két kivétellel azonban az ANO megerősödött. "Az ANO mindenki számára nyitott, ezért támogatnak minket az emberek" - vélekedett Babis.
 
Feljöttek a polgári demokraták
 
A parlamenti felsőház egyharmadáért, tehát 27 szenátori mandátumért folytatott küzdelemben csak két jelölt nyert már az első fordulóban. Az október 12-én és 13-án tartandó második fordulóba, amelyben a két legsikeresebb jelölt csap össze egymással a választókerületekben, a kormányzó ANO mozgalomnak 10, az ellenzéki Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) pedig 11 politikusa került be. A CSSD-nek öt jelöltje jutott tovább, holott a párt a mostani választásokon 13 szenátori helyet védett. Több mint egy tucatnyi más párt és mozgalom néhány jelöltje is ringbe száll még egy hét múlva. 
 
"Nincs okunk az ünneplésre, de a sikertelenség sem fatális" - jelentette ki Jan Hamácek bel- és külügyminiszter, a CSSD elnöke éjjeli sajtótájékoztatóján, miután az eredményekből világosan látszott, hogy a szociáldemokraták jelentősen meggyengültek és valószínűleg elveszítik a felsőházi elnöki tisztséget is. Hamácek azonban pozitívnak tekinti, hogy míg a tavaly októberi képviselőházi választáson pártja a 7. helyen végzett, most az eredmények alapján az ötödik helyen. "Ez a stabilizáció irányába mutat" - jegyezte meg. A közszolgálati televízióban megszólaltatott elemzők szerint a párt a mélyponton van. A rendszerváltás után először például egyetlen képviselője sem lesz a prágai önkormányzatban. Hasonló helyzetben vannak a kommunisták is. 
 
Kommunisták kizárva
 
"A választási eredmény azt jelzi, hogy az ODS lehet az ANO alternatívája, a párt megerősödött" - jelentette ki Petr Fiala, az ODS elnöke. Szerinte az ANO mozgalom baloldali, a Babis-kormány pedig "félig komunista", és rossz irányba viszi az országot. Fiala kijelentette, hogy a helyi önkormányzatokban az ODS kész együttműködni mindenkivel, kivéve a kommunistákat. "A kommunistákkal való együttműködést a párt egy korábbi döntése megtiltotta és továbbra is érvényben van" - mondta Fiala újságíróknak.
 
Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) számára a hétvégi választások eredménye sikertelenség - ismerte el Vojtech Filip pártelnök. Újságírók szerint azonban az eredmény egyértelmű kudarc, amely megingathatja Filip elnöki pozícióját is. Az ellenzéki Cseh Kalózpárt és a TOP 09 párt vezetői elsősorban a sikeres prágai eredményeket emelték ki. Petr Gazdík, a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) elnöke úgy vélte, hogy a mostani voksolás országos szinten is megerősítette a független helyi jelöltek pozícióit. 
 
(MTI)
     
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zod
2018. október 07. 18:36
Az OSD tényleg megerősödött, a szocdemek és a kommunisták tényleg meggyengültek. Viszont az ANO nem gyengült hanem erősödött. Prágában visszaestek pár százalékot, az ország gyakorlatilag minden egyéb helyén megerősödtek. 10 szenátorjelöltjük jutott a második fordulóba 6 éve 0.
yanoo
2018. október 07. 16:34
A barátnőm az ODS -re szavazott, utálja Babist.A fiának az ajtaján van egy nagy Babis matrica, alatta valami cseh felirat.Mondom a tündérkének, hogy miért van Babis az ajtón, amikor utálják? Nevetett és mondta, hogy a felirat azt jelenti:- Ne zavarj! Épp lopok! A Top 09-et a cseh közvélemény prágai kávéházi pártnak hívja.A prágai kávéház a mi romkocsmánk cseh megfelelője.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!