Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Kilencven elefánttetemet találtak egy botswanai vadrezervátumban

2018. szeptember 03. 21:53

2018. szeptember 03. 21:53

Mintegy 90 elefánttetemre bukkantak egy híres botswanai vadrezervátumban – jelentették be természetvédők.

Az állatok vadorzóknak estek áldozatul, ez a legnagyobb vadorzók által okozott pusztítás, amelyet Afrikában tapasztaltak. A megölt állatok többségének agyarát eltávolították. Elpusztításuk egybeesett azzal, hogy a botswanai hatóságok megszüntették a vadorzók ellen fellépő parkőrök felfegyverzését – közölte az Elefántok Határok Nélkül nevű szervezet.

Botswanában él a világ legnagyobb elefántpopulációja, amely mintegy 130 ezer egyedet számlál. A szakemberek vadállatszámlálást tartottak a térségben, amikor felfedezték a tetemeket. A 87 elefánt többségét hetekkel ezelőtt ölték meg, és a vadorzók elpusztítottak öt szélesszájú orrszavút is az elmúlt három hónapban.

Ha összehasonlítom a megölt állatok számát és az általam 2015-ben végzett nagy elefántszámlálás adatait, akkor a frissen leölt elefántok száma kétszerese annak, amit bárhol Afrikában tapasztaltunk – idézte a BBC News Mike Chase-t, az Elefántok Határok Nélkül illetékesét. A 2015-ös elefántszámlálás adataiból kiderült, hogy az elmúlt tíz évben az afrikai elefántok egyharmadát megölték, és a tanzániai elefántok 60 százaléka pusztult el öt év alatt.

Botswana közismert volt arról, hogy könyörtelen a vadorzókkal szemben, és a dél-afrikai országban ezért igen ritka volt a vadorzás, és jóval kisebb volt az elefántpusztulás, mint bárhol Afrikában. Ezt az állatok is megérezhették, mert a szomszédos Angolából, Namíbiából és Zambiából nagy számban vándoroltak át a biztonságosnak vélt helyekre.

(MTI)

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2018. szeptember 05. 20:45
Mint mindent, ezt is meg lehetne oldani. Csakhogy nemakarásnak nyögés a vége. Sokaknak érdeke, hogy így maradjon. Tehát így is fog maradni. A meteor sem kérdezte meg a dinókat, ki akarnak-e pusztulni. Jött és annyi. Az ember is jött - és annyi.
Akitlosz
2018. szeptember 04. 16:14
Elefántokat, oroszlánokat, medvéket, farkasokat kellene befogadni. Már a hazájukban is felesleges embereket pedig nem.
triumphator
2018. szeptember 04. 07:14
a mindennapi afrika a maga szépségében. saját erőből, függetlenül, fehérember-mentesen.
néhai Ch.Pilot
2018. szeptember 04. 03:03
"Elpusztításuk egybeesett azzal, hogy a botswanai hatóságok megszüntették a vadorzók ellen fellépő parkőrök felfegyverzését..." Vagyis a botswanai hatóságok összejátszanak a vadorzókkal. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!