A Magyar Nemzeti Táncegyüttes 2018 kulturális nagykövete Amerikában

2018. szeptember 17. 10:59

A washingtoni The Hungary Initiatives Foundation (Magyar Kezdeményezések Alapítvány) kuratóriuma a Magyar Nemzeti Táncegyüttest választotta az Év Kulturális Nagykövetének Amerikában.

2018. szeptember 17. 10:59

Az Alapítvány ezzel folytatja a tavaly útjának indított kultúrdiplomáciai kezdeményezését, amellyel támogatni kívánja a magyar kultúra legjavának nagy presztízsű amerikai helyszíneken való bemutatását az amerikai és a diaszpóra közönségei előtt. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes 2018. október 16-án indul 11 állomásos észak-amerikai turnéjára, egy különleges,  kimondottam az 1848-as szabadságharc 170. évfordulója alkalmából készült programmal. 

A 37 fős utazó létszámú társulat fellép többek között Chicagóban, Torontóban, Seattleben, San Diegóban, és Los Angelesben az amerikai és a kint élő kanadai magyar és amerikai közönség előtt.

„A Táncegyüttes fiatal táncosai elképesztő energiájukkal és világszínvonalú művészeti teljesítményükkel a magyar kultúra legjavát fogják képviselni idén Amerikában. Több ezer nézőhöz fog így idén eljutni egy hihetetlen látványos, dinamikus, az amerikai és magyar szabadságszeretetre épülő előadás” – mondta el a washingtoni The Hungary Initiatives Foundation igazgatója, Smith Lacey Anna.

„Az együttes két évvel ezelőtti, 1956-os tematikájú, nagy sikerű amerikai turnéja után merült fel az ötlet, hogy az idei szabadságharc évfordulóra is érdemes lenne egy hasonló turnét szervezni, ami ezúttal a nyugati partra koncentrálna. Szerencsére Magyar Kálmán, a korábbi turné szervezője és Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető ebben kezdettől fogva partnerek voltak” – tette hozzá az igazgató.

„Az USA-ban országszerte több tucat magyar néptánccsoport működik, akiket az elmúlt években volt szerencsénk támogatni. Azt látjuk, hogy a néptánc kicsik és nagyok, magyar anyanyelvűek és magyarul nem beszélők számára is az egyik legkönnyebb és legnépszerűbb kulturális kapcsolódási forma hazánkoz itt,  Amerikában. Az előadás-sorozat kapcsán reméljük, minél többen kapnak majd kedvet az amerikai magyar közösségek hagyományőrzésébe való aktív bekapcsolódásra” – mondta Smith Lacey Anna. 

(A videó a táncegyüttes 2016-os amerikai turnéjáról készült.)

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalard
2018. szeptember 17. 14:28
Ki az a két magyargyűlölő, aki leszavazta ezt a cikket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!