Terjeszkedik a magyar vízisport Kínában

2018. augusztus 22. 14:28

Kína legdinamikusabban fejődő régiójában magyar segítséggel fejlesztik a kínai kajak-kenu sportot.

2018. augusztus 22. 14:28
Szalma György

Néhány hónappal ezelőtt már írtunk arról, hogy a kínai metropolisz, Chongqing (Csungking) számos lehetőséget nyújt a magyarok számára. Most egy korábban eltervezett projekt lendült működésbe, amelynek a magyarok is részesei lesznek. Chongqingről tudni kell, hogy a maga több mint 30 millió lakosával – ez az agglomerációval együtt értendő – a világ legnagyobb települése, egyben Kína egyik legdinamikusabban fejlődő régiója, autóipari és informatikai központ, minden harmadik laptopot itt készítenek.

A Changshou-tó környéke Chongqing legnagyobb vízparti üdülőtelepe. A tó 100 kilométer távolságra van a csungkingi városközponttól, ami kínai léptékben egyáltalán nem számít nagy távolságnak. A Changshou tó Délnyugat-Kína legnagyobb mesterséges tava 65.5 négyzetkilométeres vízfelülettel, egymilliárd köbméteres víztároló kapacitással.

A Changshou-tó ideális vízi sportok művelésére, a magyarok pedig ezen a területen piacképes tudással rendelkeznek, különös tekintettel a magyar kajak-kenu sportra, ami világszínvonalon működik. Így kapcsolódik egymáshoz a kínai törekvés és a magyar know-how.

Közel húsz évvel ezelőtt határozta el a helyi vezetés, hogy megépítik a Chongqingi Testnevelési Kollégium Changshoui Vízi Edzőközpontját. Az ötlet megszületésének évében a 34 millió RMB értékű beruházás nagy része meg is valósult. Az edzőközpont 22.270 négyzetméter területet foglal el, ennek 60%-a zöldfelület. Felépült ezek mellett még két, együttesen 1.790 négyzetméteres, 80-100 főt befogadó sportolói szálláshely; két 1000 négyzetméteres kiszolgáló épület és két 245 négyzetméter alapterületű szállodaépület, valamint egy 119 négyzetméteres csónakház, kosárlabdapálya, teniszpálya, kikötő. A beruházás második fázisában további 16 millió RMB-t fektetnének be a sportszakmai infrastruktúra felállítása érdekében. 2018 júniusára egy edzőközpont is elkészült.

A beruházás értéke és mértéke jól jelzi, hogy a kínai kormányzatnak komoly tervei vannak a vízi sportok területén. A befektetés tervezett sikerében pedig a magyaroknak kulcsszerepe van.

Hogy a magyarok részt kapjanak ebben a nagyvonalú beruházásban, abban oroszlánrésze van a helyi magyar főkonzulátusnak. Közvetítésükkel, 2017. május 16-án a Magyar Kajak-Kenu Szövetség együttműködési megállapodást írt alá Chongqing Institute of Sports Technology-val, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében.

A megállapodás aláírását követően az együttműködésben potenciálisan részt vevő magyar cégek listáját mutatták be a kínai fél számára. A magyar cégek kajak-kenu eszközök, felszerelések, szárazföldi edzések lebonyolításához, az erőnléti fejlesztések lebonyolításához, valamint versenypálya kiépítéséhez nélkülözhetetlen eszközök beszállítására jelenhetnek meg a projektben.

Magyar edzők alkalmazására is sor került a Changshou-tavi Edzőközpont számára Gyöngyösi János személyében, a kínai kajak-kenu sport már le is szerződtetett egy professzionális felkészítőt. Gyöngyösi János már kiutazott Kínába, hogy első körben az edzőkkel találkozzon, illetve felkészítse őket a közös munkára.

Időközben Magyarországon lebonyolítandó, turisztikai célú, gyerekeknek szóló sport/kultúra táborok megszervezésének az előkészületei is megkezdődtek. A szórakoztató népsport mentén elindulva a kínai fél érdeklődik magyarországi kajak-kenu és kulturális táborok megszervezése iránt is. Az első turnus sikere esetén tervezik, hogy fiatal magyar sportolók utazhatnak majd Kínába, hogy ott készüljenek.

A kajak-kenu együttműködés tovább szélesíti a magyarok lehetőségeit Kínában. A kínai fél vonakodás nélkül elfogadta, hogy a magyar részvétel, a kínai vízi sportok sikeressé tételében, nem pusztán baráti gesztus, hanem kifejezetten a profitszerzés céljával keressük a lehetőségeket az ázsiai országban.

Az együttműködés nagyban hozzájárul majd, a magyar brand megismergetéséhez, ami pedig a sport világán kívül is ajtókat nyit meg a magyar érdekek számára.

A kínai partnerek visszajelzései alapján a szerződő magyar fél úgy érzi, hogy megbíznak a magyarokban. Most annak az időszaka következik, hogy a bizalmat pénzre váltsuk, illetve megerősítsük a kínai partnereket a felől, hogy érdemes volt a magyar szakemberekkel, magyar eszközökkel erősíteni a kínai vízi sportokat.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!