Lemondana Duterte az elnökségről a korábbi filippínó diktátor fiának javára

2018. augusztus 16. 09:48

Az ifjabb Ferdinand Marcost alkalmasnak tartja az ország vezetésére a fülöp-szigeteki elnök, ezért ha a diktátor fiát alelnökké választanák, Duterte nem töltené ki elnöki ciklusát.

2018. augusztus 16. 09:48

Lemondhat elnöki tisztségéről a botrányhősként is elhíresült Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke – írja a Reuters. Az államfő a lemondását arra az esetre lengette be, ha a korábbi filippínó diktátor fia, a 2016-os elnökhelyettesi választáson alulmaradó Ferdinand Marcos egy újraszámlálás után mégis elnyerné a tisztséget.

Duterte ciklusa 2022 júniusában érne véget, ám az elnök már többször is kijelentette, fontolgatja, hogy előbb lemond, miután a drogok ellen folytatott háborúja és az állami korrupció elleni harc nem halad a tervei szerint.

Ugyanakkor a lemondás jelenleg azt jelentené, hogy a hatalom Leni Robredo ellenzéki elnökhelyettes kezébe kerülne, akit Duterte nem tart alkalmasnak a tisztség viselésére. Az elnök nem is őt szerette volna alelnöknek, hanem a már fentebb is említett ifjabb Ferdinand Marcost, a korábbi vezető fiát.

Marcos választási vereségét 2016-ban nem ismerte el, és választási csalás miatt fellebbezett az eredmény ellen: a legfelsőbb bíróság ezért a szavazatok újraszámlálását rendelte el, mely áprilisban kezdődött, és akár több évig is eltarthat. Robredo ezzel szemben azt állítja, tisztességes körülmények között nyert.

Duterte szóvivője, Harry Roque azt nyilatkozta, az elnök „valós és eredeti szándéka lemondani”, ha egy más, kompetens vezető lépne a helyére. Amennyiben Marcos pedig átvehetné az alelnökséget, Duterte úgy tartja, megfelelő utódjává válhatna.

„Ha van bármilyen fejlődés az ügyben, és [Marcos] megnyeri a választást és alelnök lesz, az elnök tartani fogja a szavát” – nyilatkozta Roque. Marcos maga háláját fejezte ki Dutertének ígéretéért, ugyanakkor úgy vélekedett, az elnöknek be kéne fejeznie ciklusát. „Kérem őt, hoyg ne mondjon le az elnökségről, az embereknek ugyanis szüksége van rá az országunk és a benne lakók életének jobbítása érdekében” – mondta a diktátor fia.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szotyiratöbbpénzt
2018. augusztus 16. 10:12
"...egy újraszámlálás után mégis elnyerné a tisztséget." :DDD Egy nagyon picit lesz csak irányított az az újraszámlálás.
exfahrenheit
2018. augusztus 16. 09:52
Duterte teljesen mindegy, hogy mit csinál, mindenképpen rosszul csinálja. Ez a célja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!