„A náci-zsidó a pokolban rohad – Hitler” – ezt írták fel Elie Wiesel máramarosszigeti szülőházára

2018. augusztus 05. 13:03

2018. augusztus 05. 13:03

A román rendőrség szombaton vizsgálatot indított a 2016-ban elhunyt Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai zsidó író máramarosszigeti szülőházára mázolt antiszemita falfirkák miatt.

A rikító rózsaszínű graffitit szombatra virradóra festették fel a védett történelmi emlékműnek minősített Wiesel-ház falaira. A 2016-ban elhunyt, holokauszt-túlélő író emlékmúzeumának falán több antiszemita üzenetet is hagytak. Azt írták fel: „Antiszemita, pedofil közvécé”, „A náci-zsidó a pokolban rohad – Hitler”, „Geci Merkel Trump Putyin”.

Az antiszemitizmus ellen küzdő egyik romániai jogvédő csoport olyan vandalizmusnak minősítette a történteket, amely „Elie Wiesel, a holokausztáldozatok és a holokausztot túlélők lelke” ellen irányult.

A holokauszt kutatásával foglalkozó romániai Elie Wiesel Intézet alapos vizsgálatot követelt az ügyben. Egyben emlékeztetett, hogy a román elnök és kormány megfogadta, fellépnek az antiszemitizmus és a holokauszttagadás ellen.

A II. világháború idején Elie Wieselt tizenöt évesen családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahonnan a monowitzi, majd a buchenwaldi táborba került. Szülei és hatéves húga nem élték túl a borzalmakat, csak két nővére.

Az 1928-ban Máramarosszigeten született és 2016-ban New Yorkban elhunyt Elie Wiesel munkássága nyomán számos országban a tananyag és az értelmiségi közbeszéd részévé vált a holokauszt tanulságainak levonása. Egyaránt tisztelték Amerikában és Izraelben, közéleti szerepléséért 1986-ban Nobel-békedíjjal tüntették ki, az Éjszaka című könyvéért az irodalmi Nobel-díj esélyesei között is számon tartották.

(MTI)

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fakutya Bobber
2018. augusztus 06. 11:32
Tematizálgatunk, tematizálgatunk?
Rugo
2018. augusztus 05. 20:17
Itt járt Dániel Péter (eszembe jutott a bibsi-református félvér neve).
Rugo
2018. augusztus 05. 20:09
Nem tudok mit mondani sajnos. Egyrészről Elie Wiesel tényleg egy gusztustalan lény volt. Másrészt akárhogy is, de ez középület (esetleg műemlék) rongálás. Nem jut eszembe annak a zsidónak a neve, aki Horthy szobrát rongálta meg, de ez hasonló tett.
patkánynak sem nevezhető férgek
2018. augusztus 05. 18:11
Alja söpredék, illik hozzájuk ez a falfirka. Ez a réteg vegzálja az ottani magyarokat is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!