Új helyszínekkel bővült az UNESCO világörökségi listája

2018. július 01. 14:35

Többek között Mumbai viktoriánus és art déco városrésze is felkerült a világörökségi listára.

2018. július 01. 14:35

Egy indiai és egy két németországi helyszínnel bővült az UNESCO világörökségi listája szombaton. 

Az UNESCO illetékes bizottsága a bahreini Manámában zajló konferenciáján vette fel a listára szombaton a mumbai viktoriánus és art déco épületegyüttest és a németországi egykori viking helyszínt, Haithabu városát és Danevirke középkori dán sáncrendszert. 

Az UNESCO bizottsága az értékelés szerint „különleges, univerzális értéke" miatt vette fel a világörökségek közé a csaknem 100 épületből álló indiai épületegyüttest. Mumbai (az egykori Bombay) a 19. században egy különösen nagyratörő városépítési projekt részeként újult meg. Viktoriánus-neogótikus stílusban emeltek középületeket, ezek később kiegészültek az indiai dizájnt és az art déco világát egyedülálló stílusban összefogó épületekkel. A két különböző stílusú épületcsoport Mumbai modernizálódásának különböző fázisait jelképezi – közölte az UNESCO.

Felkerült a világörökségek listájára a ma Németország Schleswig-Holstein tartományának területén fekvő Haithabu egykori viking város, a vikingek legjelentősebb kereskedelmi központja, valamint a fontos kereskedelmi útvonalak védelmére létrehozott Danevirke középkori sáncrendszer. Ezek a helyszínek a viking korszak és kulturális tradícióinak egyedülálló szemtanúi – áll az UNESCO bizottságának indoklásában. Ezzel 43-ra emelkedett a németországi helyszínek száma az UNESCO világörökségek listáján. 

A Schleswig-Holstein tartományban található Danevirke sáncrendszer és Haithabu városa Észak-Európa legfontosabb régészeti emlékei közé tartoznak. A Danevirke a középkorban földsáncokból, falakból, árkokból álló, cölöpsorokkal megerősített védelmi vonal volt, amely a dán birodalom határait védte. 

Haithabu a 9-11. században Észak-Európa egyik legjelentősebb kereskedelmi központja volt. A Frank és a Dán Birodalom között, az Északi- és a Keleti-tenger közötti egyik legfontosabb útvonalon feküdt. 1897-ben fedezték fel újra, 1900 óta végeztek itt ásatásokat. Gazdag régészeti lelőhely, ezáltal a viking kor kutatása szempontjából a legjelentősebb helyszín - közölte az UNESCO.

Pénteken már felkerült a világörökségi listára egy szaúdi, egy kenyai és egy ománi helyszín. A július 4-ig tanácskozó világörökségi bizottság a világ minden tájáról benyújtott 30 pályázatról dönt a manámai konferencián.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!