Tudósokat vádolnak kémkedéssel Oroszországban

2018. július 21. 09:42

Az új hiperszonikus technológiáról adhattak ki információt orosz kutatók.

2018. július 21. 09:42

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat székházába hozták a hatóságok azokat a bizonyítékokat, amiket a szolgálat azután gyűjtött be, hogy razziát tartott két orosz rakétakutató intézetben – írja a Euronews. Több tucatnyi munkavállalót és tudóst is azzal gyanúsítanak, hogy szigorúan bizalmas információkat adtak ki a Nyugatnak, az új hiperszonikus technológiáról, amellyel az új rakéta képes a hangsebesség ötszörösét is elérni.

„A nyomozati cselekmény arra vonatkozik, hogy ezek vagy más munkavállalók-e a felelősek. Sajnos azt nem tudom pontosan megmondani, hogy hol zajlik mindez” – mondta Vlagyimir Usztimenko a Rozkozmosz sajtófőnöke.

A „Kommersant” orosz gazdasági-politikai lap szerint a razziában átkutatták Dmitrij Paisonnak, az Egyesült Rakéta- és Űrvállalat kutatási és elemzési központ igazgatójának irodáját is. Ugyanakkor a Roszkozmosz azt közölte: Paison szabadlábon van és együttműködik a nyomozókkal. A Euronews cikkéből kiderül, hogy az orosz büntető törvénykönyv szerint a hazaárulásért 20 év börtön jár. Oroszország új nukleáris fegyver arzenálját Vlagyimir Putyin jelentette be idén márciusban, például a vadászgépekről indítható Kinzsál hiperszonikus rakétát és az Avangard rakéta rendszert.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2018. július 23. 15:15
"az orosz büntető törvénykönyv szerint a hazaárulásért 20 év börtön jár" csak?! azt hittem minimum golyó, az járna a mocskos árulóknak. Bezzeg a demokrácia fellegvára Amerika nem szórakozik, ott villamosszéket adnak
KannibálTatárÚr
2018. július 22. 08:44
Há', Putyinnak nem kellett volna dicsekedni a rakétákkal. Megnőtt az érdeklődés.
Akitlosz
2018. július 22. 03:42
A több tucat gyanúsítás szerintem csak azt jelentheti, hogy még nincsen meg a tettes. Az már kész kémhálózat lenne, ha ennyien lennének és egy céghez nem telepítenek ennyi kémet, ez nem igazán lehetséges, nem életszerű, nem célszerű és kockázatos is. A titkok ellenség kezére juttatásához akár egyetlenegy kém is elegendő lehet.
__Y__
2018. július 21. 13:13
Oroszországban a 'kémkedés' már majdnem olyan gyakori, mint Svédországban a 'szexuális zaklatás'. A autoritárius államimádó csőcselék számára ezek a XXI. század 'mintaállamai" a zöldbalnácik a svéd államformát bálványozzák, a nersevikek meg az oroszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!