Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

2018. július 17. 18:52

Egy újabb bolygó után kutatva bukkantak rá a Jupiter holdjaira.

2018. július 17. 18:52

Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója. A Naprendszer bolygói közül a Jupiternek van a legtöbb holdja.

A csillagászok a Naprendszer legtávolabbi peremén egy esetleges újabb bolygó után kutatva bukkantak rá a Jupiter holdjaira. Kettő felfedezéséről már korábban hírt adtak, tíz jelenlétét most ismertették. Az újonnan felfedezett holdak közül 11-nek az átmérője egy és három kilométer közötti, és hasonlóak a Jupiter eddig ismert holdjaihoz. Kettő közülük apró hold, amelyek pályája igen közel van az óriásbolygóhoz.

A tizenkettedik hold azonban egy valódi különc: pályája valamivel távolabb van a Jupitertől, mint a két újonnan felfedezett apróholdé, átmérője kevesebb mint egy kilométer, azaz ez a Jupiter eddig ismert legkisebb holdja.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2018. július 18. 05:01
A Földnek is van még egy csomó, csak picik: csillagközi pornak hívják.
krotak
2018. július 17. 20:58
A komoly dolgokat a csillagászokra kell bízni. A Plútó nem bolygó, mert pici, egy kavics meg hold, ha jó helyen köröz.
még fokozza
2018. július 17. 19:23
Lehet, hogy azért nem vették észre eddig, mert nem régen vannak ott.
thomsen
2018. július 17. 19:15
Nemcsak a fehér-patriarchofasisztoid, kirekesztő természettudományokkal operáló tudományos kutatás lehet tudományos kutatás! Ezalatt a CEU magyar brittudósai felfedeztek tizenkét új dzsendert, melyek száma ezzel 79-re emelkedett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!