Erősödik a keresztényellenesség Kínában

2018. július 31. 11:00

Mao óta nem látott mértékben üldözik a keresztényeket és rombolják templomaikat Kínában. Jelenleg 60 milliónál is több keresztény él Kínában, s legalább felük illegalitásban működő gyülekezetekhez tartozik.

2018. július 31. 11:00
Szalma György

Aggasztóan megszaporodtak Kínában a keresztények elleni hatósági fellépések. Főként a protestáns egyházakat érik inzultusok, azonban a katolikus egyháznak is komoly nehézségekkel kell szembenéznie. Történik ez annak ellenére, hogy az év elején még olyan hírek is szárnyra kaptak, melyek szerint a Szentszék a püspökök kinevezésével kapcsolatban nagyon közel volt a kínai kormánnyal való megegyezéshez.

A kínai keresztények helyzete 2013-ban kezdett el drasztikusan romlani, attól kezdve a kínai hatóságok több ezer gyülekezetet számolt fel és több tízezer tehető azon hívők száma, akiket letartóztattak. Az időszakos üldözések ellenére a kereszténység egyre több hívet gyűjt az ázsiai országban, 2050-re akár Kína lehet a legnépesebb keresztény ország a világon. Kínában jelenleg minimum 30 millió, de akár ennél sok tízmillióval több keresztény élhet: a közösség jelentős része nem jegyzett, illegalitásban működő gyülekezetekhez tartozik.

Az üldözések jórészt annak tudhatók be, hogy

a kínai pártvezetés gyanakodva figyel minden nyugati kötődésű szervezetet.

A kis protestáns egyházak amerikai háttere miatt attól tartanak a hatóságok, hogy ellenséges titkosszolgálatok kihasználják az egyre népesebb gyülekezetek hálózatát a hírszerzési céljaikra.

Ezt a feltevést látszik erősíteni Hszi Csin-ping államfő azon megjegyzése, miszerint a vallások tekintetében nagyobb állami felügyeletet és kevesebb külföldi befolyást szeretne. Áprilisban pedig a kínai kormányzat egyik vallási ügyekkel foglalkozó tisztségviselője jelentette ki, hogy a kormánynak a püspökök kinevezésébe való beavatkozása nem nevezhető a vallásszabadság megsértésének, hiszen Kínában a vallásokat „át kell alakítani a szocialista társadalom igényeinek megfelelően”.

Nemrégiben egy olyan új szabályozás lépett életbe Kínában, melynek értelmében a tizennyolc év alattiak egyetlen egyházi épületbe sem léphetnek be. Ezzel a vallásgyakorlást nehezítik meg, illetve azt, hogy családok járhassanak együtt Istentiszteletre.

Az országban tevékenykedő keresztény hittérítők sokáig nem zavarták a kínai vezetést, annak ellenére sem, hogy Kínában tilos volt a hittérítő tevékenység, s különösképpen vonatkozott ez a tiltás a külföldiekre. A Financial Times 2017-es cikke szerint azonban tavaly 32 dél-koreai keresztény misszionáriust tartoztattak le, majd toloncoltak ki Kínából. Korábban a hatóságok nem háborgatták a dél-koreaiakat, akik komoly humanitárius segélyeket adtak a lakosságnak, illetve segítséget nyújtottak a menekülő észak-koreaiaknak is abban, hogy átjussanak az észak-koreai-kínai határon.

A dél-koreaiak amerikai elkötelezettsége, illetve Észak-Korea azon kérése, miszerint Peking tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a szökések sikerében ne segédkezhessenek a misszionáriusok, megértő fülekre talált a kínai vezetésnél.

A missziós tevékenység akadályozása mellett a leginkább aggasztó folyamat, hogy

a kínai hatóságok templomokat és kegyhelyeket rombolnak le.

Ezekről az esetekről nem is minden esetben értesül a közvélemény. Azonban így is tucatszámra lehet példákat említeni a keresztény templomok elleni akciókról.

A legfrissebb eset a minap történt, amikor is civil ruhás rendőrök hatoltak be egy Guangdong tartományban található templomba. Ez a harmadik alkalom, amikor hatósági személyek törnek rá erre a templomra, a legutóbbi esetben több mint harminc embert hurcoltak el.

Az első eset alkalmával, amikor a hatóságok a templom hívei ellen eljártak, több embert letartóztattak és a keresztény vallási tevékenység után 50 ezer jüan, megközelítőleg 7500 dollár adót szabtak ki. A következő alkalommal július 15-én törtek rá a templomra és hurcoltak el hívőket.

A hatósági intézkedéseket minden esetben az Istentiszteletek alkalmára időzítették. A rendőrök felfüggesztették az istentiszteletet és igazoltatták a templomban tartózkodó embereket, ellenőrizték a személyigazolványokat, majd előállították őket.

A letartóztatottak között volt Huang Xiaoping lelkész is, akit több órás fogvatartás és egy órás kihallgatás után

arra utasították őt, hogy hagyjon fel a papi hivatásával.

A lelkészt szabadon engedték, beszámolója szerint azonban, a rendőrkapitányságon még legalább hat pap raboskodik. Az eljárás után Guangdong tartomány hivatala elrendelte a templom működésének felfüggesztését, és utasították a kínai papokat, hogy azonnal függesszék fel a vallási tevékenységüket.

A katolikus kegyhelyek sincsenek nagyobb biztonságban az elmúlt időszakban. A kínai kormány egy régi keresztutat rombolt le Honan tartományban.

Június 5-én a helyi hatóságok eltávolították a kegyhelyhez tartozó keresztút Krisztus-képeit, miután néhány héttel korábban felszólították Joseph Csang Jin-lint, Vejhuj püspökét a keresztút felszámolására. Mivel a püspök nem tett eleget a felszólításnak, a hatóságok rombolták le a keresztút sérelmezett részeit.

A rombolásra az éj leple alatt került sor, mivel a hatóságok attól tartottak, hogy nappal az ott tartózkodó hívek ellenállása gondot jelenthet. Egy Kínában működő szerzetesrend információi szerint a kommunista párt ezzel akarta nyomatékosítani azt, hogy a kormány bár „eltűri a katolicizmus létezését, de fejlődni nem engedi”.

A korábban ezreket vonzó kegyhely már több évtizede tiltólistán van: 1987-ben a kormány betiltotta a nagyobb zarándoklatokat, és a zarándokok számát háromszázban maximálta.

A kegyhely megrongálása

illeszkedik a tartományi vezetés keresztények elleni támadásának sorába.

Tavaly ősszel ugyanebben a tartományban egy protestáns templomot bontottak le, februárban pedig Honan városaiban betiltották a vallásos anyagok terjesztését. A kormányzat egy rendelettel eltávolíttatta a kereszteket is a katolikus templomokról Honan tartomány egészében. Talán nem véletlen ez a buzgóság, ha figyelembe vesszük, hogy egy 2009-es felmérés szerint Kína második legnagyobb keresztény közössége él a tartományban, mintegy 2,4 millió főről van szó. Szintén Honanban történt, hogy az állam átvette, majd bezárta a katolikus egyház által működtetett óvodákat.

A szigor egy személyi változáshoz is köthető a helyi pártvezetés élén. Amikor ugyanis Vang Kuo-seng lett a kommunista párt főtitkára Honanban, a tartomány tíz egyházmegyéjéből nyolcat komoly megszorításokkal sújtanak.

A keresztényüldözés egyre erősödik a világ minden részén. Kína nem a legnehezebb színtere a keresztény hit gyakorlásának. A jelenség súlyosságát jelzi a Vatikáni Rádió által idézett izraeli ENSZ nagykövet, Ron Prosor szavai is: „a keresztények az új évezred zsidói”.

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. augusztus 04. 23:22
Mitől lenne már a vallás magánügy? A történelem során semmilyen emberi közösséget nem lehetett megszervezni és fenntartani vallás nélkül. Szókratész, mint erkölcsfilozófus, pontosan átlátta ezt, ezért azt hirdette, hogy Homérosz műveit be kell tiltani. Ugyanis Homérosz műveiből tanulták meg a görögök azt, hogy milyen is az ő istenviláguk. És Homérosz műveiben az istenek förtelmesen erkölcstelenek; Szókratész azt mondta, ilyen mitológiára nem lehet emberi társadalmat építeni, csak arra, ha az Isten jó. Mert ha az istenek gonoszak, akkor az emberek is gonoszak lesznek (megengedhetem magamnak, mert ha az isten gonosz, én miért ne legyek az); de ha az emberek gonoszak, akkor nincs társadalom. Tehát, az emberi társadalom felépítését a jó Isten képzetével kell megalapozni. Ezt tanította Szókratész, erre kivégezték istentagadás vádjával. Szókratész nagyon okos ember volt, és jól látta, hogy VALLÁS NÉLKÜL NINCS ERKÖLCS, ERKÖLCS NÉLKÜL NINCS TÁRSADALOM. EBBŐL KÖVETKEZIK, HOGY A VALLÁS NEM MAGÁNÜGY. A kínaiak elég primitívek voltak ilyen tekintetben, nekik a buddhizmus volt az első nagy vallási élményük, amit szintén külföldről vettek át, de ezt már írtam. TE MIRŐL BESZÉLSZ? AMIRŐL SEMMIT SEM TUDSZ? Süketelés orrba-szájba, szarkeverő, mérhetetlenül ostoba duma. tit 1:9-16 A ki a tudomány szerint való igaz beszédhez tartja magát, hogy inthessen az egészséges tudománnyal és meggyőzhesse az ellenkezőket. Mert van sok engedetlen, hiába való beszédű és csaló, kiváltképen a körülmetélkedésből valók, A kiknek be kell dugni a szájokat; a kik egész házakat feldúlnak, tanítván rút nyereség okáért, a miket nem kellene. Azt mondta valaki közülök, az ő saját prófétájok: A krétaiak mindig hazugok, gonosz vadak, rest hasak. E bizonyság igaz: annakokáért fedd őket kímélés nélkül, hogy a hitben épek legyenek, Nem ügyelvén zsidó mesékre, és az igazságot megvető emberek parancsolataira. Minden tiszta a tisztáknak: de a megfertőztetetteknek és hitetleneknek semmi sem tiszta; hanem megfertőztetett azoknak mind elméjök, mind lelkiismeretök. Vallják, hogy Istent ismerik, de cselekedeteikkel tagadják, mivelhogy útálatosak és hitetlenek és minden jó cselekedetre méltatlanok.
szalard
2018. augusztus 01. 09:50
Egy erős nemzetnek a saját múltjára, hagyományaira és kultúrájára kell építenie annak érdekében, hogy megmaradjon erősnek és tovább erősödjön. Kínában a kereszténységnek nincs hagyománya. És mondhatjuk azt is, hogy a kereszténység gyengíti a kínaiak hagyományait, egységét. A kereszténység Kínában a multikultit, a globalizmust, tehát a Soros tervet segíti elő. Éppen ezért mi, akik Európában, Magyarországon, a kultúránkat, vallásunkat féltjük a globalizmustól és más vallások hatalomra jutásától nálunk, nem kell felháborodjunk azon, hogy Kínában vagy Indiában az oda, a gyarmatosítók vagy anyugati országok hatása útján bevitt kereszténység háttérbe szorul. Ha Kínában vagy Indiában a kereszténységet támogatjuk, azzal tulajdonképpen a globalizációt és végső sorban az iszlám erősödését érjük el, mert már ezernyi példa mutat arra, hogy a multikulti terjedése, és a hagyományos kultúra, vallási összetétel felhigítása mindig az iszlám térnyerését és győzelmét hozza magával. Európába is nemcsak az iszlám jött be az utóbbi 100 évben, hanem szikh, buddhista, hinduista vagy törzsi vallások is, de mégis egyedül az iszlám erősödik egyre jobban. ÉS itt van egy etikai probléma is. Mert ha mi a saját országunkban, földrészünkön nem akarunk iszlám terjeszkedést, akkor ne akarjunk keresztény terjeszkedést más országokban sem! Inkább azzal foglalkozzunk, hogy a saját országunkban és földrészünkön erősítsük meg a kereszténységet, és győzzük le az iszlám terjeszkedést!
Kanóc
2018. július 31. 23:06
Futni kéne még pár kört ebben a témában, kedves György!
becike4
2018. július 31. 19:28
Szargyártó berendelte már a kínai nagykövetet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!