Merkel: A migráció kezelésétől függ Európa megmaradása

2018. július 04. 19:48

A kormányválság után először szólalt fel a Bundestagban a német kancellár, beszéde nem mindenki tetszését nyerte el. Az AfD szerint Merkel bolondokházát csinált Németországból, a szélsőbal pedig állítja, Horst Seehofer Jézust is deportálta volna.

2018. július 04. 19:48

Védelmébe vette kormányának migrációs politikáját Angela Merkel a kormányválság után történt első nyilvános, parlamenti beszédében szerdán – írja a Guardian.

A kancellár a német törvényhozás alsóházában támogatását fejezte ki a CDU és bajor testvérpártja, a CSU által meghozott kompromisszumos egyeszség felől, mely szerint Németország déli határán tranzitzónákat állítanának fel a menedékkérelmek hatékonyabb elbírálása, és a migránsok könnyebb kezelése érdekében. „A migráció minden fajtájára rendelkeznünk kell szabályozásokkal, hogy az embereknek az legyen a benyomásuk, a jog és a rend érvényesítve van” – mondta Merkel a Bundestagban, csupán pár nappal azután, hogy CSU-s belügyminiszterével, Horst Seehoferrel sikerült újra kibékülnie.

Kifejezte: a migráció globális probléma, mely globális megoldást kíván, így az egyes országok sem oldhatják meg azt egyedül. „A migrációs válság kezelésétől függ, hogy Európa létezni fog-e a jövőben” – szögezte le, arra utalva, hogy a többi uniós tagállamnak is részt kéne venniük a menedékkéről szétosztásában.

Ugyanakkor elmondta: szükséges Európa külső határainak hatékonyabb védelme, és a gazdasági migráció megelőzése érdekében az afrikai országokkal is megállapodást kell kötni.

A kancellár beszéde ugyanakkor nem mindenkit nyűgözött le: Alice Weidel, az Alternatíva Németországnak (AfD) frakcióvezetője például Merkel azonnali lemondását követelte: „Az ön rendszere alatt Németország a stabilitás szavatolójából a káosz előidézőjévé vált” – mondta, majd a Merkel és Seehofer közötti pengeváltást „méltatlannak” és „teátrálisnak” nevezte. Németországot pedig olyan „bolondokházaként” jellemezte, melynek az élén a kancellária áll.

Christian Lindner, a liberális-konzervatív FDP vezetője azt rótta fel a kancellárnak, hogy 2015 nyara óta nem talált megfelelő megoldást a kormány migrációs politikájára. Hozzátette: Merkel még csak nem is tárgyalt baloldali koalíciós partnerével, az SPD-vel, amely még nem bólintott rá a zárt tranzitzónák létrehozására – a párt politikusai ezeket ugyanis többízben koncentrációs táborokhoz és börtönökhöz hasonlították.

Az SPD ezzel szemben Horst Seehofernek ment neki: a szociáldemokraták szerint a belügyminiszter az összeomlás szélére sodorta a kormányt a migrációs mestertervével. „Nem mestertervekre, hanem tisztes iparosmunkára van szükségünk” – mondta Andrea Nahles, a párt elnöke.

A legdurvább kritikát Seehofer ellen ugyanakkor a radikális baloldali Die Linke fogalmazta meg: a párt egy képviselője az idén 69 éves Seehofernek azt üzente, „70. születésnapján nem fog itt ülni belügyminiszterként”. Hozzátette: a CDU és a CSU nevében a „C” már nem a „Christlich” (keresztény) szóra utal, hanem a „Chaos”-ra. A képviselő még tovább tudta fokozni Seehofer kritizálását: a CSU-s padsorokból érkező nevetésre úgy felelt, a belügyminiszter „valószínűleg Jézust is olyanígy, mosolyogva deportálta volna”. 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2018. július 05. 13:16
Most kezd aggodni? Vagy inkabb a szeke miatt mondja mindezt?
áfonya
2018. július 05. 08:07
Első beléptető országba vissza toloncolás nem más mint elosztás , dolgok gyökeréhez kell vissza menni ... Betolakodókat oda szállítsák ahol az euba behívták ,, Vissza a kályhához felelőst keressék ,mert merkel a táborokban gondolkozása elosztás hogy az általa behívottak súlya alól menekül.... Merkel nem kérdezte meg az eus tagokat igy cselekedetért ő felel - nem közös megegyezés folyamán indult el az áradat. Ezt kell merkel szemébe oda mondani. Eus tagok tudtán kívül merkel össze játszott sorossal nem eus tag ország kémmel ,,Európát elárulta eladta.
august
2018. július 05. 07:01
Azért ez a kijelentés valahogy több mint egy beismerés, mármint az, hogy a "migránskérdés kezelésétől függ Európa megmaradása". Ami még szomorúbb, hogy eddig is tudatosan Európa létével játszadozott, ugyanis oroszánrésze van a kialakult helyzet létrejöttében, ahol ma már tényleg a "lét a tét". Ebben a bolsevikok hagyománya öröklődik, vagyis kiválóan értenek olyan válságok kezeléséhez, amiket ők maguk okoznak. Tán ezért lehet Merkel az egyedüli alkalmas a válságkezeléshez..
áfonya
2018. július 05. 03:52
Uniós csúcsról azt a hírt küldte világgá, hogy Németország 14 tagországgal állapodott meg a máshol már regisztrált migránsok kitoloncolásáról. Három visegrádi ország azonnal cáfolt, így hamar kiderült, hogy Merkel hazudott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!