Megszületett a genti döntés: szabad a burkinit viselni

2018. július 30. 13:51

Gent az első belgiumi város, amely engedélyezte a burkinit.

2018. július 30. 13:51

A belgiumi Gent bírái meghozták az ítéletet: a város és a szomszédos Merelbek uszodáiban akár a teljes testüket lefedő fürdőruhában is megjelenhetnek a nők, ha azzal nem okoznak tisztasági problémát. Az önkormányzatnak nem tetszik az ítélet, ezért megfellebbezi – írja az Euronews.

"Azért fellebbezünk, mert úgy véljük, hogy a bíróság nem ment elég messzire. Szeretnénk elérni, hogy az uszodában mindenki olyan viseletben jelenhessen meg, amilyenben csak akar, ha vigyáz a tisztaságra és nem zavar másokat. Például a transzneműek is, vagy akik csak egyszerűen el akarják takarni a műtéti heget...” – mondja Resul Tapmaz, a helyi önkormányzat felelős tagja.

Természetesen a megengedő ítélet nem aratott osztatlan sikert. A helyiek szerint ez a hozzáállás hátráltatja az integrációt. „Nekem ez az egész nem tetszik. A muszlimoknak alkalmazkodniuk kell a mi kultúránkhoz. Már épp eleget tettünk értük, például levettük a keresztet és a király fényképét az iskolák faláról. Mi jöhet még? A saját országunkban nem gyakorolhatjuk a jogainkat" – vélekedett egy helybéli.

A belga esélyegyenlőségi hivatal (UNIA) kiállt az ítélet mellett, mivel az csak arról szól, hogy a muszlim nők is élvezhessék az úszást. Els Keytman, a hivatal igazgatója szerint a genti döntés iránymutatást ad és bátorítja a nőket, hogy indítsanak pert a burkini viselése érdekében, ha ezt kívánják. 

Az Euronews körülnézett a brüsszeli boltokban, hogy milyen a burkini kínálat, amelyek ugyanolyan anyagból készülnek, mint a fürdőruhák. Az egyik eladó szerint viszont nem túl nagy business. „Most először rendeltem ezekből a ruhadarabokból. Ötöt-hatot kínálok, de nem jól megy az üzlet” – mondta.

Gent az első belgiumi, illetve flamand város, amely engedélyezte a burkinit.

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yndi
2018. július 31. 10:37
"Hűha, másfajta fürdőruhát akarnak hordani! Nem azt, amit mi jónak tartunk! Rettenetes veszély a kereszténységre! Le fognak minket gyilkolni a terroristák, ha nem az ő fürdőruhájukat hordjuk!" Ez a korlátoltság csúcsa: fürdőruhán rettegni.
Akitlosz
2018. július 30. 23:40
"A belga esélyegyenlőségi hivatal (UNIA) kiállt az ítélet mellett, mivel az csak arról szól, hogy a muszlim nők is élvezhessék az úszást. " Nem, nem csak arról szól. Miért akkor kötelező nekik élvezniük azt az úszást, amikor a hitetleneknek? Nem lehet azt az uszodahasználatot felosztani? Mehetnének mondjuk péntekenként és akkor mindenki jól jár. Rá akarják erőszakolni a muzulmánságot a helyiekre. Akiknek tűrniük kell a muzulmánokat, de cserében a muzulmánoknak nem kell elfogadniuk a helyi kultúrát, a helyi szabályokat. A muzulmánoknak sikerült elérniük, hogy leszedjék a király képeit? Ez nem semmi, de jól jelzi, hogy nem tisztelik azt az országot, nem elfogadni akarják a szabályokat, hanem diktálni.
Akitlosz
2018. július 30. 23:34
"Azért fellebbezünk, mert úgy véljük, hogy a bíróság nem ment elég messzire. Szeretnénk elérni, hogy az uszodában mindenki olyan viseletben jelenhessen meg, amilyenben csak akar, ha vigyáz a tisztaságra és nem zavar másokat." Nudizni is szabad? Mi az, hogy "nem zavar másokat"? Ezeknek a zsáköltözetű nőknek már a megjelenése is biztonsági kockázatot jelent. Ez hogy nem zavaró? Nagyobb eséllyel fog probléma történni a burkinis uszodában, mint a normális uszodában.
jóember
2018. július 30. 20:58
Magyarországon háborítatlanul lehet burkiniben fürödni, de nem csak nőknek, hanem férfiaknak is. Én nemrég láttam a helyi termálfürdőben egy arab családot így lubickolni. Feltűnően jól érezték magukat. A családfő rendes fürdőgatya, az asszony burkini, a fiuk hosszú glottgatya-póló összeállításban, a hét minden napján. Csak reméltem, hogy néha azért kimossák. Szerintem is tiltani kellene ezt, mert rengeteg szennyet lehet így belevinni a medencébe. Én eddig úgy tudtam, hogy ruhástól nem lehet a vízbe belemenni közegészségügyi okokból, de ezek szerint tévedtem. Vagy ez csak ránk vonatkozik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!