Csökkenti a migránsokra fordított kiadásokat Salvini

2018. július 09. 16:13

Eddig naponta 35 euróba került az olasz államnak egy bevándorló, de ezt napi 25 euróra csökkentené a kormány – derült ki Matteo Salvini hétfőn, a La Veritàban megjelent interjújából.

2018. július 09. 16:13

Tíz euróval csökkenteni készül az Olaszországban tartózkodó migránsok ellátására jelenleg naponta és fejenként fordított 35 eurós összeget Matteo Salvini olasz belügyminiszter, és számításai szerint a kormány ezzel évente összesen félmilliárd eurót megtakaríthatna. Az általa vezetett Liga kormánypárt vasárnap esti gyűlésén a miniszter közölte, hogy belügyminiszterként még ebben a hónapban elrendeli a migránsokra fordított költségvetési források redukálását.

Az ügyről Salvini egy, a La Veritànak adott interjúban így nyilatkozott: 

Manapság minden menedékkérőre napi 35 eurót költ az állam. 

Jelenleg azon dolgozunk Raffaele Cantonoval, majd a Korrupcióellenes Hatósággal, hogy drasztikusan csökkentsük ezt az összeget

Mennyire? 

25 euróra. Itt is annyi lenne, mint az európai átlag.

Mikorra tervezik ez megcsinálni? 

Július végéig.

Várható megtakarítás? 

500 millió euró: félmilliárd euró.” – olvasható az interjúban.

Matteo Salvini azt is mondta, hogy Olaszország költi a legtöbbet a migránsokra. Sajtóforrások szerint mindazonáltal Finnországban naponta majdnem 50 euróba kerül a bevándorlók fejenkénti ellátása. Németországban szintén 35, Franciaországban pedig valamivel több mint 20 eurót költenek erre a célra. Olaszországban a fejenkénti összegből fedezik a menedékkérelmet benyújtók, valamint az illegális bevándorlók táborokban vagy más szálláshelyeken történő elhelyezését és ellátását. Az országban gyakran ugyanabban a táborban tartózkodnak menekültek és kiutasításra várók is. 

A belügyminiszter számítása szerint a csökkentéssel a római kormány évente 500 millió eurót tudna megtakarítani, a migránsok helyett biztonságra fordítva a megmaradó forrásokat.  A migránsok után járó fejenkénti összeget eddig Olaszországban a bevándorlóközpontokat működtető hatóságok, szervezetek és szövetkezetek kapták meg. Többször felmerült a gyanú, hogy a forrásokat nem megfelelően használták fel, vagy egyenesen a migránstáborokat behálózó dél-olaszországi bűnszervezetek tették zsebre a pénzt. Tavaly Európa egyik legnagyobb migránstáboráról, a calabriai Isola di Capo Rizzutóban működő központról derült ki, hogy a 2005 és 2016 közötti fenntartására átutalt több mint 100 millió euró uniós forrásból 36 millió a 'ndrangheta helyi bűnszervezet kasszáiba vándorolt. 

Matteo Salvini vasárnap bejelentette, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói után a földközi-tengeri nemzetközi katonai műveletek hajóit is ki akarja tiltani az olaszországi kikötőkből, miután az EuNavfor Med egyik hajója a tengeren megmentett 106 migránst a szicíliai Messina kikötőjében tette partra. A római védelmi tárca jelezte, hogy a kérdés nem a belügyminiszter hatáskörébe tartozik. Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös kormányának miniszterelnök-helyettese azonban bejelentette, hogy támogatja Matteo Salvini tervét, és Róma készen áll újratárgyalni a földközi-tengeri európai missziók szabályait. 

(MTI)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2018. július 10. 00:20
"Eddig naponta 35 euróba került az olasz államnak egy bevándorló, de ezt napi 25 euróra csökkentené a kormány" Hát igen a bevándorlás költséges. Mi is több millió forintot buktunk egy letelepedési kötvényen. És van belőle 6500.
Agricola
2018. július 09. 23:04
A napi 25 euró/migráns egy hónapra átszámolva több, mint a magyar netto átlagbér, amiért viszont dolgozni kell!
mo ching
2018. július 09. 22:09
És közben azon gondolkoznak az olaszok, hogyan tudnának kifarolni az előző kormány által kötött F-35 megrendelésből. https://www.reuters.com/article/us-italy-defence-f35/italy-says-wont-buy-more-f-35-fighter-jets-may-cut-existing-order-idUSKBN1JW28M
figyelő4322
2018. július 09. 21:59
Még 25 euro is túl sok ezeknek az illegális migráncs terrorista hódítóknak. Mihelyt beteszik a lábukat Európába, azonnal követelőzni, lázongani, gyújtogatni, erőszakoskodni és erőszakolni kezdenek. Ahová csak beteszik a lábukat bajt, felfotdulást, vérengzést és félelmet okoznak a lakosságnak. Úgy tudom az Olasz nép nem hívta meg őket, tehát nincs joguk ott lenni. És úgy emlékszem az új kormány már beharangozta, hogy deportálni fogják őket. Az idő halad, a karaván meg marad - az egész cirkusz csak időhúzás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!