Ukrán biztonsági főnök: az oroszok állhatnak a lembergi pogrom mögött

2018. június 25. 20:08

A kárpátaljai romák átmeneti tábora ellen elkövetett támadás mögött Oroszország állhat – jelentette ki Vaszil Hricak, kifejtve: 2014-ben Oroszországban is bejegyeztek a lembergi támadás mögött állóhoz hasonló szervezetet.

2018. június 25. 20:08

A kárpátaljai romák átmeneti tábora ellen elkövetett támadás mögött Oroszország állhat – jelentette ki Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elnöke hétfői kijevi sajtótájékoztatóján. 

A titkosszolgálati vezető szavai szerint érthető, hogy az eset (a romatábor elleni támadás) mögött valójában Oroszország állhat, jóllehet – mint megjegyezte – ez nem állítható százszázalékos biztonsággal, mert nem lenne korrekt. De a feltételezés mellett szól, hogy Oroszország mindig igyekszik kijátszani a nemzetiségi kártyát – idézte Hricakot az Interfax Ukrajina hírügynökség.

Az SZBU főnöke elmondta, hogy a lembergi romaellenes atrocitást a rendőrség vizsgálja, de az ügynek az SZBU is „rendkívül nagy figyelmet szentel." Mint kifejtette, a tények felületes vizsgálatából is kiderül, hogy 2014-ben Oroszországban is bejegyeztek a lembergi támadás mögött állóhoz hasonló szervezetet.  A lembergi rendőrség közlése szerint a romák elleni támadást a Józan és Dühös Ifjúság nevű neonáci szervezet tagjai követték el, akik 16-17 éves középiskolások.

Hricak szerint a romaellenes támadás célja az lehetett, hogy nemzetiségek közötti viszályt szítsanak Ukrajnában, ezért az SZBU vizsgálata annak kiderítésére irányul, hogy ki a felbujtó, és ki pénzelte az akciót. Az ukrán hatóságok szerint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen idén februárban elkövetett két támadás mögött is az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) áll.

Szombat éjjel álarcos ismeretlenek késekkel és baseball-ütőkkel támadtak kárpátaljai magyar cigányok átmeneti táborára Lemberg külvárosában. A támadásban egy 23 éves férfi életét vesztette, három személy, köztük egy anya és 10 éves fia sérüléseket szenvedett. A halálos áldozat és a sérültek a munkácsi járási Szernye és Barkaszó magyar ajkú községek, valamint Munkács lakosai.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2018. június 26. 08:01
A német megszállás alatt Volhíniában és Galíciában szépen kiirtották és elüldözték a más nemzetiségűeket, főleg a lengyeleket. A fiatal államok mindig élen jártak nacionalizmusban, ami érhető is. Nagyon félek, hogy egyszer ránk támadnak ezek a köcsögök.
annamanna
2018. június 26. 02:54
Új kifejezés az érvelési hibák között: "orosz kártya"
jóember
2018. június 25. 22:15
"késekkel és baseball-ütőkkel támadtak kárpátaljai magyar cigányok átmeneti táborára" Na most akkor magyarok vagy cigányok?
luga
2018. június 25. 22:04
Ja, és az oroszok hozták meg az ukrán nyelvtörvényt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!