Tőlünk kéri vissza a legtöbb EU-s pénzt az OLAF

2018. június 07. 08:29

AZ uniós források csaknem 4 százalékát kéri vissza az Európai Csalás Elleni Hivatal hazánktól – a legtöbb EU-tagállamban ugyanezen érték nincsen 1 százalék felett.

2018. június 07. 08:29

Rengeteg uniós pénzt kér vissza Magyarországtól az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) annak szerdán publikált éves jelentése szerint.

A hivatal szerint az összes forrás 3,92 százalékát kéne Magyarországnak visszafizetnie, mely szám messze hazánkban a legmagasabb az uniós tagállamokon belül – a második helyezett Szlovákiában 2,08 százalékot kérnek vissza, míg a maradék 26 tagállam egyikében sincs 1 százalék fölött a visszafizetendő források aránya.

És bár az OLAF feljelentést nem tehet, de ha csalást talál, azt jelezheti az EU-nak, aki már visszakérheti a kérdésesen lebonyolított projektekre felhasznált pénzeket.

A legtöbb vizsgálatot, 11-et Romániában zárták le – ezt Magyarország és Lengyelország 10-10 vizsgálattal követi. Romániában 8, hazánkban és a lengyeleknél 7 vizsgálat zárult ajánlással az MTI beszámolója szerint.

Az Elios Zrt. közvilágítással kapcsolatos vizsgálatai keretében az OLAF 43,7 millió euró visszafizetését javasolta 35 közvilágítási pályázat vizsgálata után. Egy másik vizsgálat szerint egy magyar-szerb hálózat uniós kutatási forrásokat csalhatott el, ennek keretében 28,3 millió euró visszatérítését ajánlották.

Megemlítették Magyarországot egy olyan, 15 másik tagállamot is érintő ügyben, amelyben 122 tonna illegális növényvédő szert próbáltak behozni az EU-ba a vizsgált országok határain keresztül.

(MTI)

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. június 08. 11:41
"Rengeteg uniós pénzt kér vissza Magyarországtól az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) annak szerdán publikált éves jelentése szerint." Már az első mondat kamu, az ÖLÁF csak javasolgathat, lófaszt se csinálhatnak, igazi nyáremberek.
szotyiratöbbpénzt
2018. június 08. 09:22
Nem értem miért kell görcsölni ilyen-olyan OLAF jelentésekkel. Hát nem sikerült még minket kiismerniük? Nem teljesen mindegy, hogy miféle szabálytalanságokat találnak, mi nem zavarjuk meg a libidónkat, hogy következményei is legyenek a csalásoknak úgy 28 éve (vagy 80?). Nekünk így tetszik és kész. Komolyan gondolja bárki is az OLAF-nál, hogy ha a 4-es metró visszaéléseinek nem lett semmi következménye, akkor majd a Főnök vejkóját, aki mint tudjuk egy fenegyerek (by Bencsik) majd vizsgálgatni fogjuk? Tessék beletörődni és így elfogadni minket!
Mich
2018. június 07. 12:11
A 4-es metró sok milliárdos botránya ebben nincs benne...?
kérdés
2018. június 07. 11:18
Na ebben érződik a sajátosan magyar történelmi jogfolytonosság....Nyugat megszokta, hogy a magyarok a jó fejőstehén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!