Ma választ Szlovénia

2018. június 03. 09:56

A fő esélyes a jobboldali SDS, ám ők sem dőlhetnek hátra.

2018. június 03. 09:56

Vasárnap előrehozott választást tartanak Szlovéniában, melynek az előrejelzések szerint a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) lehet a győztese – írja az Euronews.

A választásokat azért kellett kiírni, mert Miro Cerar baloldali-liberális miniszterelnök lemondott, mivel a kormány által egy kiemelt vasúti projektről rendezett népszavazás eredményét a legfelsőbb bíróság megsemmisítette.

Szakértők szerint a kampányt és az eredményt nagyban meghatározhatja majd a migrációs helyzet: Szlovénián két éve csaknem kétmillió migráns kelt át Nyugat-Európa felé. Miha Kovac szlovén politikai elemző szerint Janez Jansa pártja, az SDS sok mindent lemásolt a magyarországi kampányról és a Fideszről, ahogyan az amerikai ultrakonzervatívoktól is vett át fogásokat.

Hiába azonban az SDS tetemes előnye a baloldali-liberális pártokhoz képest, közel sem biztos, hogy végül ők tudnak kormányt alakítani, mivel potenciális koalíciós partnerük egyelőre nincsen – szakértők szerint pedig a baloldal koalíciós potenciája jóval nagyobb mint Jansáéké.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. június 03. 11:50
Ő írta a Máglyatűz c. regényt: Magasrangú volt HM-es vizionált etnikai háborút Erdélybe https://index.hu/belfold/2018/06/03/magasrangu_volt_hm-es_vizionalt_etnikai_haborut_erdelybe/
zakar zoltán béla
2018. június 03. 11:16
Jobbra át!
3M..
2018. június 03. 10:17
Szlovéniának bizonyítania kell jóindulatát Magyarország felé. Orbánnak el kell érnie, hogy a szlovénok kivonuljanak a majd 100 éve megszállt magyar területekről. Amíg ezt képtelen elérni, addig nem tekinthető valódi államférfinak, csupán egy koszos kis bűnözőként tekintenek reá a magyarok. Szebb Jövőt!
KannibálTatárÚr
2018. június 03. 10:09
Választáson nem kormányt (ME-t...) választunk, hanem képviselőket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!