Biblia és feszület nélkül tett esküt az új spanyol kormányfő

2018. június 02. 12:30

A spanyol demokrácia történetében először vallási jelképek nélkül tette le az esküjét, az új, szocialista spanyol kormányfő a néppárti Mariano Rajoy bukása után.

2018. június 02. 12:30

Letette hivatali esküjét Pedro Sánchez új spanyol miniszterelnök szombaton VI. Fülöp király előtt, a Madrid melletti Zarzuela-palotában,.

Az eseményen a hagyományoknak megfelelően jelen volt a távozó miniszterelnök, a pénteken leváltott Mariano Rajoy is. Pedro Sánchez szocialista kormányfő beiktatási ünnepségén – először a spanyol demokrácia négy évtizedes történetében – hiányoztak a vallási jelképek, a Biblia és a feszület.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát pénteken választotta kormányfővé a parlament azzal, hogy megvonta a bizalmat konzervatív néppárti elődjétől. A bizalmatlansági indítványt a szocialista parlamenti frakció terjesztette be, miután a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. A Néppárt fellebbezett a döntés ellen, amely 245 ezer euró (mintegy 78 millió forint) pénzbüntetés szabott ki rá.

Pedro Sánchez az első kormányfő Spanyolországban, aki bizalmi szavazással került a miniszterelnöki posztra, ahogy abban is az első, hogy nem parlamenti képviselő, mert mandátumát 2016 őszén visszaadta. 

Sajtójelentések szerint a kormányzati feladatok átadás-átvétele máris megkezdődött és a szokásosnál jóval gyorsabb lesz. A kormányzati intézményekben már pénteken megkezdődött a költözés, és a leváltott Mariano Rajoy kormányfő állítólag még a hétvégén elhagyja családjával együtt a Moncloa-palotában található miniszterelnöki rezidenciát.

2011-ben, amikor a választások után a konzervatívok vették át Spanyolország irányítását a szocialistáktól, mindez körülbelül egy hónapig tartott.

(MTI)

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2018. június 04. 15:36
"Nem csak a naptári módszer létezik." (Sulammit) "vele ellentétben a különféle természetellenes mesterséges/művi beavatkozások és eljárások (→fogamzásgátlás, →fogamzásgátló szerek használata, →abortusz, →onánia) objektíven rosszak, tehát tilosak" (Sulammit által belinkelt Katolikus lexikon). Mondd, te ismered az egyházad tanítását? Ha nem, akkor miért nem olvasod el azt, amit velem akarsz elolvastatni?
hentes
2018. június 03. 15:28
Orbán mire esküszött?
Világpanoráma
2018. június 03. 15:01
Macron kezdeményezése: A kancellár támogatja az EU katonai együttműködését. https://vilagpanorama.hu/2018/06/03/a-kancellar-tamogatja-az-eu-katonai-egyuttmukodeset/
Selamat
2018. június 03. 11:00
Ezek a Bajnai szépségű szoci ifjak a vén gyurcsány mentalitásával ritka nagy gebaszokat okoztak már eddig is. Most itt egy újabb példányuk. Csóró spanyolok, mintha nem lett volna már eddig is elég bajuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!