Az AfD társelnöke szerint félreértették a nácizmust madárpiszokkal összehasonlító kijelentését

2018. június 04. 16:17

Az Alternatíva Németországnak nevű német jobboldali ellenzéki párt társelnöke, Alexander Gauland hétfőn közölte, hogy félreértették és tévesen értelmezték azt a kijelentését, hogy a nácizmus madárpiszok volt a német történelemben.

2018. június 04. 16:17

Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német jobboldali ellenzéki párt társelnöke, Alexander Gauland hétfőn közölte, hogy félreértették és tévesen értelmezték azt a kijelentését, hogy a nácizmus madárpiszok volt a német történelemben. A politikus közleményében kiemelte, hogy szavait sokan a nemzetiszocializmus bűneinek „megengedhetetlen bagatellizálásának” tartják, holott nincs szó erről, és ez a beszédéből is kitűnik, amelyben a vitatott kijelentést tette.

Soha nem állt szándékomban ennek a bűnös rendszernek az áldozatait bagatellizálni vagy akár kigúnyolni” – húzta alá a legnagyobb német ellenzéki párt társelnöke, hozzátéve, hogy sajnálkozik a kijelentés hatása miatt.

Mint írta, szóhasználatával éppen a nemzetiszociáliszmus iránti mély megvetését kívánta kifejezésre juttatni. „Számomra a madárpiszok az utolsó gané volt, és az is marad, egy állati váladék, amellyel összehasonlítottam a nemzetiszocializmust” – fogalmazott a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségétől jobbra álló párt társelnöke.

Alexander Gauland szombaton a türingiai Seebachban, az AfD ifjúsági szervezetének kongresszusán helyszíni beszámolók szerint beszédében elmondta, hogy Németország felelősséget visel a nemzetiszocializmusért. Hozzátette: „Hitler és a nácik csupán madárpiszok a sikeres német történelem több mint ezer évében”. 

A kijelentés széles körben felháborodást váltott ki. Hétfőn a szövetségi kormány is bírálta. Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: „szégyenletes, hogy foglalkoznunk kell egy szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselő ilyen kijelentésével”. Hozzátette, hogy a kormány a lehető leghatározottabban visszautasítja a nemzetiszocializmus relativizálását, bűneinek kisebbítését.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2018. június 04. 22:34
Zolka50.50 tegnap már megírta nekem, s nektek! Ulfkotte!!!!!!
Greffiti
2018. június 04. 16:55
Aki mindig magyarázkodik és visszavonul, az sosem nyerhet.
Akitlosz
2018. június 04. 16:43
"Az AfD társelnöke szerint félreértették a nácizmust madárpiszokkal összehasonlító kijelentését" Az meglehet, de ettől még nem kellene így hasonlítgatni és akkor nem lenne mit félreérteni. Politikus foglalkozzon a jelen gondjaival!
A teremburáját
2018. június 04. 16:40
Ugyan, tudhatná, hogy még a kötőszavakat is képesek félreérteni, ha nagyon akarják! Miért szabadkozik? A német történelem ezeréves, abban a nácizmus egy évtizednyi. Mitől nem csak egy madárpiszok a firmán?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!