A spanyol király aláírta Pedro Sánchez miniszterelnöki kinevezését

2018. június 01. 17:57

Az új miniszterelnök hivatali esküjét az uralkodó előtt teszi majd le.

2018. június 01. 17:57

VI. Fülöp spanyol király aláírta Pedro Sánchez miniszterelnöki kinevezését pénteken Madridban.

A szocialista vezető megbízatása várhatóan szombaton lép hatályba, amikor azt közzéteszik a hivatalos spanyol állami közlönyben (BOE). A spanyol parlament a délelőtti szavazáson vonta meg a bizalmat Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnöktől azzal, hogy támogatta a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által benyújtott bizalmatlansági indítványt. 

A törvényhozás döntésével automatikusan bizalmat szavazott Pedro Sánchez szocialista kormányfő-jelöltnek. Az új miniszterelnök hivatali esküjét az uralkodó előtt teszi majd le, ennek időpontja még nem ismert. Kinevezésével Pedro Sánchez Spanyolország hetedik miniszterelnöke lesz a spanyol demokrácia négy évtizedes történetében. Az új kormány megalakulásáig a most leváltott konzervatív kormány miniszterei ügyvezetőként hivatalban maradnak.

A spanyol demokrácia történetében először váltottak le kormányt bizalmi szavazással, ahogy az is először fordul elő, hogy a miniszterelnök nem lesz parlamenti képviselő, mivel Pedro Sánchez 2016-ban lemondott parlamenti mandátumáról.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kopa
2018. június 02. 09:29
Biztos, hogy a választók is ezt akarnák? Nem kéne ilyenkor egy új választás?
röviden
2018. június 01. 19:42
Ez jó hír a katalánoknak, meg a móroknak, hogy a spanyoloknak is az-e, az majd kiderül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!