Kvótaellenes javaslattal állt elő az EU soros elnöki tisztét betöltő Bulgária

2018. május 27. 16:43

Menekültkvóták helyett hatékonyabb határvédelmet támogató javaslattal állt elő Liljana Pavlova, az EU-elnökségért felelős bolgár miniszter – írja az Index.

2018. május 27. 16:43

Kompromisszumos javaslattal állt elő az európai menekültpolitikai vitában Liljana Pavlova, az EU-elnökségért felelős bolgár miniszter – írja az Index egy a politikussal készült lapinterjú nyomán. 

A javaslat kvótaellenes, vagyis ellenzi a már Európában lévő migránsok szétosztását a tagországok között. Erre csak akkor kerüljön sor – ajánlja –, ha a 2015-öshöz hasonló, nagyobb áradat érkezik a kontinensre, kisebb számok esetén az áradattal szembesülő uniós határországot kell támogatni. Ezzel egy időben lehetőség lenne arra is, hogy a tagállamok önkéntes alapon menekülteket fogadjanak be, és ezért uniós többletforrásokat kapjanak. A menekültek áthelyezése csak egy pontja a javaslatcsomagnak, amely a hatékonyabb határvédelmet és a menedékre nem jogosultak gyorsabb kitoloncolását is tartalmazza.

Olaszország és Görögország még mindig úgy érzi, hogy cserben hagyták” – mondta Pavlova. Jelenleg az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Bulgária vezeti a menekültpolitikai tárgyalásokat. Júliusban Ausztria veszi át a soros elnöki hivatalt, és gyaníthatóan még nehezebb lesz majd egyezségre jutni – vélekedett Pavlova.

Ezért is fontos annyira, hogy a június végén esedékes európai uniós csúcstalálkozón megegyezésre jussanak a tagállamok. Addig alacsonyabb politikai szinteken tárgyalják meg a felvetést.

Kurz: Afrikában kell megállítani a migránsokat

A kvótával szembehelyezkedő visegrádi országok pártján álló osztrák kancellár, Sebastian Kurz szerint a menekültek EU-tagállamok közötti elosztásáról szóló vitát „végre” be kell fejezni, mert nincs realitása annak, hogy egyezség születne a kérdésben – derül ki a Welt am Sonntag című német lap vasárnapi számában megjelent interjúból. Az osztrák kancellár  az európai uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) határőreinek afrikai bevetésével akadályozná meg a migránsok Európába jutását. Ehhez azonban jóval gyorsabbnak kellene lenni, mert  a 2027-es céldátum a 10 ezer Frontex alkalmazott foglalkoztatására „túl késő” lenne. 

A júliusban kezdődő osztrák soros uniós elnökségről azt mondta: erőfeszítéseket fognak tenni az Európai Unión belüli feszültségek leépítésére, s hidakat akarnak építeni kelet és délkelet felé. Az uniós külhatárok védelmére, a belbiztonságra, valamint a terrorizmus és radikalizálódás elleni küzdelemre helyezik a hangsúlyt.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2018. május 29. 13:12
Szargyártó már rögtön elkezdett ellene ugatni. Tetves orbánnak nem célja a menekültkérdés megoldása, mert az agyhalott híveit nem tudná tovább riogatni.
gonterl
2018. május 29. 09:57
Ha az EU másoknak segít, azzal önmagának is segít. Néha másoknak kell segítenem, hogy az én problémáim megoldódjanak. http://ktkj.blog.hu/2018/04/26/a_problemak_egyoldalu_megkozelitese
Megtalálta
2018. május 28. 13:39
Nah, szép lassan csak beindul Brüsszel trónfosztása.
áfonya
2018. május 28. 04:01
Kegyetlen ...... https://www.youtube.com/watch?v=riSmomvrSlg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!