Nem tanulhat anyanyelvén a lett népesség negyven százaléka

2018. április 02. 16:19

Az orosz kisebbségtől vették el az anyanyelvi oktatás jogát.

2018. április 02. 16:19

Raimonds Vejonis lett elnök aláírta az oktatási reformra vonatkozó jogszabályt, amelynek értelmében a kisebbségi iskolákban bevezetik a lett tannyelvű oktatást – közölte hétfőn az államfő sajtószolgálata.

„A középiskolában a lett nyelven történő oktatás egyforma lehetőségeket biztosít az egész ifjúság számára a minőségi képzéshez és a lettországi élethez, hogy itt tanuljanak tovább és dolgozzanak. Ez egységesebbé teszi a társadalmat és erősebbé az államot” – vélekedett Raimonds Vejonis.

Az államfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gyermekeknek a jövőben ugyanúgy lehetőségük lesz a nemzeti kisebbségekkel, azok önazonosságával és kultúrájával kapcsolatos tárgyakat az anyanyelvükön tanulni, támogatni a saját gyökereiket és sokoldalúan fejleszteni a személyiségüket.

A jogszabályt a lett oktatási és tudományos minisztérium dolgozta ki, a kormány jóváhagyta, a parlament pedig elfogadta. A reform keretében a kisebbségi iskolák 2020-tól áttérnek a tárgyak többségének lett nyelven történő oktatására. Orosz nyelven csak néhány tárgyat (orosz nyelv és irodalom), valamint a „kultúrával és a történelemmel összefüggő” tárgyakat tanítanak majd. A reform fokozatos bevezetése az idén szeptember 1-jével kezdődő tanévben indul. 

A reform elégedetlenségi hullámot váltott ki az ország népességének mintegy 40 százalékát kitevő orosz kisebbség körében. Az orosz iskolák védelmezői több tüntetést tartottak, és civil szervezetek aláírásokat gyűjtenek a reform bevezetése ellen tiltakozva – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Lettországban a lett a hivatalos nyelv, az orosz külföldi nyelvnek számít. 2004-ben tömeges tüntetéseket tartottak a kisebbségi iskolákban folyó oktatás reformja ellen. A tüntetések hatására bevezették a kéttannyelvű oktatást, de az orosz iskolák felsőbb osztályaiban csak a tárgyak 40 százalékát lehet oroszul oktatni.

(MTI)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burmin
2018. április 03. 17:38
Hát most az van hogy a betelepült oroszoknak kell megtanulni lettül, korábban a lettekre kényszerítették az oroszt...
Csigorin
2018. április 03. 10:08
Direkt feszegetik a pofonosladat. Komolyan olyan nehez felfogni, hogy ha egy orszag allampolgarainak jo egyharmada egy masik nemzetiseg, akkor NEM lehet nemzetallamrol beszelni? Olyan nehez kulturaltan hozzaallni, es belatni az igazsagot, miszerint tobbnemzetisegu allamrol van szo?
devilfish
2018. április 03. 00:03
Ebből még nagy baj lesz...a letteknél.
pemete jakab
2018. április 02. 21:28
"Az orosz kisebbségtől vették el az anyanyelvi oktatás jogát." Hiba. Teljesen mindegy hogyan kerültek Lettországba az oroszok, most kisebbség, megilletik őket a kisebbségi jogok, mint az anyanyelvi oktatás is. De még az autonómia is. Ha pedig Oroszország tüzeli a lettországi oroszokat, akkor Oroszország ellen kell fellépni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!