Alakul az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó

2018. április 18. 07:16

„Rendkívül magas szintű” közvetlen tárgyalásokat folytathat előreláthatólag június elején Kim Dzsong Un és Donald Trump, hogy megoldást találjanak a „világméretű problémára”. Az amerikai elnök szerint még lehetséges, hogy nem lesz csúcstalálkozó.

2018. április 18. 07:16

Mike Pompeo, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének igazgatója a közelmúltban Észak-Koreában járt és tárgyalt Kim Dzsong Unnal, a kommunista diktatúra vezetőjével – közölte kedden éjjel az AP amerikai hírügynökség.Értesülését két tisztségviselőtől szerezte, akik nevük elhallgatását kérték. Az AP sejteni engedi, hogy a CIA igazgatójának hozzávetőleg két héttel ezelőtti útja összefügghet a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó előkészítésével. Pompeo már nem sokáig marad a CIA élén, mivel a külügyminiszteri tárca várományosa.  

Donald Trump amerikai elnök szintén kedden azt mondta, hogy már tartanak a „rendkívül magas szintű” közvetlen tárgyalások Észak-Koreával a leendő amerikai-észak-koreai csúcstalálkozóról. Az elnök elmondta: pillanatnyilag öt helyszínt tanulmányoznak, ahol sor kerülhet a történelminek mondott csúcstalálkozóra, amelyen szerinte lehetőség nyílik majd egy „világméretű probléma” megoldására. 

„Igen rövid időn belül tárgyalunk Kim Dzsong Unnal, valószínűleg június elején, vagy ha jól mennek a dolgok, még korábban” – közölte Trump. Bár azt is hozzátette: még az is lehetséges, hogy nem lesz csúcstalálkozó. Elhárította viszont a választ, amikor az újságírók azt firtatták: vajon beszélt-e már személyesen is Kim Dzsong Unnal. 

„Ők tiszteletben tartanak bennünket, és mi is tisztelettel viseltetünk irántuk” – mondta Észak-Koreáról Trump. Hangsúlyozta azt is, hogy támogatja a két Korea közötti tárgyalásokat is, ahogyan fogalmazott: „áldását adta” Szöul és Phenjan megbeszéléseire, hogy „megvitassák a háború lezárását”. 

Abe Sindzo a tárgyalások előtti rövid sajtótájékoztatón dicsérte Donald Trumpot, mert szerinte az amerikai elnök „bátor, hogy találkozik Kim Dzsong Unnal, és egyúttal reményét fejezte ki, hogy a csúcstalálkozó „érzékelhető eredményeket” hoz. A japán kormányfő kifejtette: a Donald Trumppal folytatandó kétnapos tárgyalásokon a Koreai-félsziget teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítését szeretné részleteiben is megvitatni.

Az amerikai-japán csúcstalálkozó hivatalosan kedden délután kezdődött meg Mar-a-Lagóban, Donald Trump floridai villakomplexumában. A tárgyalások szerdán lesznek: a két politikus Észak-Koreáról, biztonságpolitikai és kereskedelmi kérdésekről tárgyal majd. Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója kedden azt mondta: elképzelhető, hogy Washington mentesíti Tokiót az acélra és alumíniumra kirótt védővámok alól. Abe Sindzo – aki másodszor vendégeskedik Mar-a-Lagóban – csütörtök reggel utazik vissza Tokióba. 

(MTI)

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mystes
2018. április 18. 20:16
egy atombomba többet ér, mint az "Igazságot Magyarországnak!" szlogen.
Mystes
2018. április 18. 18:39
ha lenne atombombánk, akkor Trump ide is ellátogatna... mit jelent ez? ez azt jelenti, hogy a szelíd/szabálykövető magatartásra szarik mindenki, csak az erőből ért/enek!
Mich
2018. április 18. 10:26
Vajúdnak a hegyek - hogy megszüljenek egy kisegeret.
pemete jakab
2018. április 18. 09:56
"Alakul az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó" A mi csüngőhasúnknak is atombombát kellene fejleszteni, nem holmi azeri fejsze nyelébe kapaszkodnia, hogy kezet rázhasson Trumppal. Mert hol van már az, amikor a Fidesz-droidok extázisban várták, hogy Trump megválasztása után az elsők között fog Orbánnal parolázni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!