Szakértő: A Brexit legnagyobb problémája az északír-ír határ

2018. március 30. 07:51

A jelenlegi helyzet alapján 2019. március 29-én lépnek ki a britek az Európai Unióból.

2018. március 30. 07:51

Egedy Gergely Nagy-Britannia-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint az Észak-Írország és Írország között húzódó határ a legnagyobb akadály a Brexit-megállapodás útjában.

Egedy Gergelyt csütörtökön az M1 aktuális csatornán annak apropóján kérdezték, hogy a jelenlegi helyzet alapján 2019. március 29-én lépnek ki a britek az Európai Unióból.

A határral összefüggésben elmondta: az európai uniós irányelvek azt vetették fel, hogy noha a britek kilépnének az egységes piacból és a vámunióból, Észak-Írország maradjon része utóbbinak azért, hogy a határellenőrzés problémája ne vessen fel technikai gondokat. A szakértő szerint ez az ország egységét veszélyeztetné, és képtelenségnek nevezte, hogy Nagy-Britannia kilép a vámunióból, de Észak-Írország benne marad. Ugyanis - magyarázta - így az Ír-tengeren húzódna egy belső határ, és erről Theresa May konzervatívpárti kormányfő úgy nyilatkozott, hogy ezt egyetlen brit miniszterelnök sem fogadhatja el.

A szakértő jelezte: komoly tábora van azoknak, akik szeretnék megállítani a Brexit-folyamatot, köztük Tony Blair munkáspárti és John Major konzervatív volt brit miniszterelnök, de nem fogják tudni, mert a brit politikai kultúra szerint illik tiszteletben tartani egy népszavazáson született egy döntést.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gin74tonic
2018. március 31. 05:51
Kielezodik ujra az ir viszaly, sajnos ez egy mellekhatasa lesz a dolgoknak. Jellemzo amugy hogy az eu most is a konnyebb utat valasztja
Gregorius
2018. március 30. 11:21
Egyetértek, ez a határ az igazán kemény dió. Az észak-ír konfliktust (emlékszünk a robbantásokra) annak idején azzal oldották fel, hogy egész könnyűvé tették a határátlépést a két ország között. Ha kilépnek akkor, normál esetben ezt uniós szárazföldi határnak kell tekinteni, mint pl. a magyar-szerbet vagy a magyar-ukránt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!