A szlovén államfő nem jelöl ideiglenes miniszterelnököt

2018. március 27. 13:12

Miro Cerar szlovén miniszterelnök két hete, rendkívüli kormányülésen jelentette be lemondását.

2018. március 27. 13:12

Borut Pahor szlovén elnök arról tájékoztatta a nemzetgyűlést, hogy nem jelöl ideiglenes miniszterelnököt a két hete leköszönt kormányfő, Miro Cerar helyébe, és április 14-én hozza nyilvánosságra döntését az előrehozott választások időpontjáról – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) kedden.

Borut Pahor hozzátette, hogy amennyiben a parlamenti képviselők összegyűjtenek legkevesebb tíz aláírást, még jelölhetnek ideiglenes miniszterelnököt. Április 14-én jár le az alkotmányban biztosított határidő, amelyen belül a parlamenti képviselők az átmeneti időszakra miniszterelnök-jelöltet állíthatnak. 

Mint mondta, a parlament jelenlegi összetételének úgyis hamarosan lejár a mandátuma, ezért egy ideiglenes kormányfő megválasztásának nem volna értelme. 

Arról, hogy mikor lesznek a választások, még nem hozott döntést, mert további konzultációkat tervez a politikai pártok vezetőivel - mondta. Lehetséges időpontként május 27-ét és június 3-át jelölte meg. A menetrend szerinti választások június 10-én lettek volna.

Cerar lemondása után ügyvivő mininiszterelnökként vezeti a kabinetet utódja megválasztásáig.

Miro Cerar két hete, rendkívüli kormányülésen jelentette be lemondását, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét.

Miro Cerar szerint a bíróság döntése miatt kétségesé vált kormánya egyik legfontosabb projektjének kivitelezése. A kormányfő arra is utalt, hogy az utóbbi időben egyre több nézeteltérése volt a koalíciós partnerekkel.

Elemzők szerint mindazonáltal Miro Cerar taktikai lépésre szánta el magát, amikor lemondott, hogy a választások előtt „felrázza” azokat a választópolgárokat, akik 2014-ben rá szavaztak. Az ügyvezető kormányfő pártja, a balközép Modern Közép Párt (SMC) ugyanis az elmúlt években nagyon sokat veszített népszerűségéből. Jelenleg a politikai tömörülések népszerűségi listáján csak a negyedik helyen áll, 8,1 százalékkal.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2018. március 27. 13:38
Ott is kever a (baloldali) államelnök...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!