Bevezették az áfát, tömeges felháborodás kezdődött két arab olajhatalomban

2018. január 03. 21:32

„A fizetésünk nem elég, hogy megéljünk” – mondják a szaúd-arábiaiak.

2018. január 03. 21:32

Öt százalékos általános forgalmi adó terheli január elseje óta a legtöbb termék és szolgáltatás árát Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emirátusokban – adja közre a 444 a Financial Times nyomán.

Eddig a két olajhatalom komoly olajbevételei lehetővé tették az adómentességet, most viszont az olajfüggőség csökkentése miatt ez megváltozott: a két arab állam számára a múlt évek olajárcsökkenése intő jel volt, ráadásul Szaúd-Arábia épp recesszióval küzd.

Az öt százalékos áfakulcs azonban közel sem vonatkozik minden termékre: a tömegközlekedés, az oktatás, és az egészségügy továbbra is áfamentes marad, az Emírségekben pedig a nemzetközi repülés is adómentességet élvez.

Annál inkább emelkedtek viszont az üzemanyagárak az arab olajállamokban: Szaúd-Arábiában például a gyengébb minőségű benzin 83, a magasabb oktámszámú pedig 127 százalékkal drágult. 

A Financial Times cikke szerint pedig ez kiváltotta a helyiek tiltakozását, akik „a fizetésünk nem elég, hogy megéljünk” hashtag alatt már több mint 110 ezer bejegyzést írtak a Twitterre csupán 10 óra leforgása alatt. 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2018. január 03. 23:29
Hát bizony, több nap mint kolbász, erre lassan ők is rájönnek...
jóember
2018. január 03. 22:05
Hááát én szolidáris leszek velük, odamegyek, átérezni a nyomorukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!