Meghalt Kazimierz Piechowski, aki Rudolf Höss kocsiján szökött meg Auschwitzból

2017. december 15. 20:40

Elhunyt 98 éves korában pénteken Gdanskban Kazimierz Piechowski, aki társaival együtt vakmerő módon a táborparancsnok kocsijával szökött meg az auschwitzi haláltáborból 1942-ben – közölte a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) honlapján.

2017. december 15. 20:40

Elhunyt 98 éves korában pénteken Gdanskban Kazimierz Piechowski, aki társaival együtt vakmerő módon a táborparancsnok kocsijával szökött meg az auschwitzi haláltáborból 1942-ben – közölte a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) honlapján.

Piechowskit 1940-ben deportálták a koncentrációs táborba a lengyel politikai foglyok első csoportjával. A férfi három társával együtt szökött meg Auschwitzból 1942. június 20-án. A szökevények között volt Stanislaw Jaster, aki magával vitte az ugyancsak a táborban raboskodó Witold Pilecki által készített jelentést, amely először számolt be a haláltábor működéséről. Pilecki volt az egyetlen ismert fogoly, aki önként vállalta az auschwitzi rabságot, hogy ott felderítést végezzen és konspirációs szervezetet létesítsen. A dokumentum eljutott Londonba, a szövetséges erőkhöz.

A foglyok feltörtek egy katonai raktárt, ahonnan sikerült náci katonai egyenruhát és fegyvereket lopniuk, és a meneküléshez ellopták a táborparancsnok, Rudolf Höss Steyr 220 típusú nyitott gépkocsiját. „Volt egy olyan legenda, hogy miután kiszabadultunk, levelezőlapot küldtünk Hössnek, és megköszöntük, hogy kölcsönadta a kocsit. De ez nem igaz, nem így történt. Semmi ilyesmit nem csináltunk” – mesélte öt éve Piechowski. Piechowski kiszabadulása után csatlakozott az ellenálláshoz. A háború után azonban számos más társával együtt, akik a lengyel ellenállás tagjaiként Londonban éltek, megint börtönbe került. A kommunista rezsim tízévi börtönbüntetésre ítélte, amelyből hét évet kellett letöltenie. A táborból való látványos szökésről a brit BBC televízió forgatott dokumentumfilmet, amelyben Piechowski is szerepelt.

A nácik a háború alatt a Lengyelország déli részén található auschwitzi haláltáborban több mint 1,1 millió embert, köztük mintegy egymillió európai zsidót gyilkoltak meg 1940 és 1945 között.

(MTI)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. december 20. 16:27
Hű, mit találtam, egy metál-emlékdal Witold Pilecki emlékére! Sabaton - Inmate 4859 https://www.youtube.com/watch?v=wvDg7UftJw8
Graf
2017. december 17. 12:30
Remélem még él az a lengyel volt auschwitzi fogoly aki elsők között került a haláltáborba . Amennyiben elhunyt úgy megmaradt videófelvétel van arról hogy elmondja " az auschwitzi / Oświęcim / táborban az én ottlétem alatt nem volt egyetlen zsidó sem , őket másik táborba vitték " . No most akkor hogy is van ez ?
Peter8811
2017. december 17. 09:39
"Időközben a Gestapo fokozta a hajszát" nem szabad elkapkodni a dolgokat, időközben Vónaapó is megtért.
Akitlosz
2017. december 16. 19:45
"A nácik a háború alatt a Lengyelország déli részén található auschwitzi haláltáborban több mint 1,1 millió embert, köztük mintegy egymillió európai zsidót gyilkoltak meg 1940 és 1945 között." Rudolf Hösszel még hárommillió legyilkolt zsidót vallattak be. Ő meg egyedüli náciként a történelemben bevallott mindent, amit hallani akartak tőle. Így a saját munkája is nagyobbnak tűnt. Persze hiába volt a készséges vallomás, attól még felakasztották.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!