Jóváhagyta a Legfelsőbb Bíróság Donald Trump beutazási rendeletét

2017. december 05. 09:26

A Legfelsőbb Bíróság hétfői döntésének értelmében teljes egészében életbe léphet Donald Trump beutazási rendeletének legújabb verziója. Ez véget vethet a beutazási tilalmak körüli pereskedéseknek.

2017. december 05. 09:26

A Legfelsőbb Bíróság hétfői döntésének értelmében teljes egészében életbe léphet Donald Trump beutazási rendeletének legújabb verziója. A szeptemberben kiadott rendelet nyolc ország (Csád, Irán, Líbia, Észak-Korea, Szíria, Venezuela, Szomália és Jemen) állampolgáraival szemben támaszt beutazási tilalmat – írja a CNN.

A rendelet tiltása mellett csak két bíró, a liberálisnak számító Ruth Bader Ginsburg és Sonia Sotomayor szavazott.

Korábban alsóbb fokú bíróságok rendszeresen megakadályozták a rendelet hatályba lépését. A sokak által muszlimellenesnek tartott rendeletért lassan egy éve küzd a Fehér Ház, a jelenlegi már a harmadik verzió. San Franciscoban és a virginiai Richmondban épp a héten tartanak bírósági meghallgatást a rendelet ügyében.

Donald Trump januárban írta alá azt a rendeletet, ami kilencven napra megtiltotta a fent említett hét muszlim ország állampolgárainak, hogy beutazzanak az Egyesült Államokba. Márciusban lekerült a listáról Irak feloldották a szíriai menekültekre vonatkozó, határozatlan idejű tiltást. A rendeletek ellen azonnal megindultak a bírósági perek az alsóbb fokú bíróságokon. Júniusban a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, a rendelkezések többsége hatályba léphet. Szeptemberben jelent meg a harmadik rendelet, ami a listához adta Észak-Koreát és Venezuelát.

Az alsóbb fokú bíróságok,például egy marylandi, azzal érveltek a rendeletek ellen, hogy az sérti az első alkotmánymódosítást, ami a vallásszabadságra vonatkozik. Egy hawaii bíróság szerint nemzetiségi alapon diszkriminálnak a rendeletek.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2017. december 05. 11:36
Az elnök jogköre dönteni , s a bíróság ezt jóváhagyta , mert a döntés ésszerű is .
tevevanegypupu
2017. december 05. 09:56
Most akkor Radványi Izé remélhetőleg jól megírja véleményét főnökéről is..Ja vagy nem..az helyes. Még véletlenül szembe menne vele egy menekült a szép, tiszta, rasszistaments, humánus amerikai utcán..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!