A függetlenségi pártok szereztek többséget Katalóniában

2017. december 22. 07:29

25,3 százalékkal a liberális párt nyerte a katalán választásokat és a függetlenségi pártok szereztek többséget a katalán parlamentben. Puigdemont szerint ezzel megbukott Rajoy terve.

2017. december 22. 07:29

Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális párt győzelme ellenére a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget a katalán parlamenti választásokon – állapítható meg a szavazatok 99,59 százalékos feldolgozottságánál. A függetlenségi pártok összesen a szavazatok 47,3 százalékát kapták meg, míg a spanyol egység pártjait a választók 43,3 százaléka támogatta. Előbbiek 70, utóbbiak 57 képviselőt delegálhatnak az új katalán törvényhozásba.

Az Állampolgárokra a szavazók 25,3 százaléka voksolt (1,1 millióan), 37 mandátummal ők alakíthatják meg a legnagyobb frakciót. A Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt elnök pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) 21,6 százalékos (940 ezer szavazat) támogatottsága 34 képviselői helyet ér. A függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldalra (ERC) a választók 21,4 százaléka (930 ezer fő) voksolt, ezzel a párt 32 képviselőt delegálhat a parlamentbe. A Katalán Szocialista Párt (PSC) a szavazatok 13,8 százalékával (600 ezer voks) 17 politikust ültethet a parlamenti patkóba. A baloldali Katalónia közösen (Catalunya en común) 7,4 százalékot kapott a szavazatokból (320 ezer), amivel 8 mandátumot ért el. A baloldali, függetlenségi Népi Egység (CUP) 4,4 százalékos támogatottsággal (190 ezer szavazat) 4 képviselői helyet kap.

A Spanyolországban kormányzó Néppárt (PP) súlyos vereséget szenvedett, a szavazatok 4,2 százalékának köszönhetően (180 ezer voks) 3 politikusa képviseli majd. A választási részvétel rekordot döntött Katalóniában: a jogosultak 81,8 százaléka, összesen 4,3 millióan szavaztak.

Mint Katalónia legitim elnöke mondom Európának: Rajoy receptje nem működik – jelentette ki Carles Puigdemont, leváltott katalán elnök Brüsszelben péntek hajnalban, utalva Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökre. Mariano Rajoy terve megbukott, mert a párt jobban szerepelt a választásokon, mint két éve – fűzte hozzá a politikus, aki ellen továbbra is letartóztatási parancs van érvényben Spanyolországban.

Az új katalán törvényhozásnak a jogszabályok értelmében január 23-áig kell megalakulnia.

(MTI)

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2017. december 22. 22:22
Remélem, hogy Tirol, Korzika, Szardínia, Skócia, stb.. kikényszerítik Brüsszeltől, hogy elismerje az egy EU-tag államnál kissebb tartományokat is (pl: Romániában.)
Marcellus
2017. december 22. 12:09
A lényeg nincs a cikkben: a több szeparatista mandátum mögött 170ezerrel kevesebb szavazat van. Ez azért van, mert vidéken többet ér egy szavazat mint Barcelonában. Nincs gyöztes, ez patt helyzet. Az biztos, hogy 47℅ ra nem lehet függetlenséget alapozni. Egyébként nem biztos, hogy a szeparatista többség kormányt tud alakitani, mert a CUP támogatàsa bizonytalan.
Csomorkany
2017. december 22. 11:43
Nem egyszerű a helyzet. Én olyan alkotmánymódosításban gondolkodnék Rayjoy-ék helyében, amely mondjuk 2/3-os vagy 4/5-ödös többséggel megengedi a kiszakadást. Addig meg tessék együttélni valahogy.
Bajuszkirály
2017. december 22. 09:41
A parlamenti választások valójában nem arra hivatottak, hogy a népakarat képviseltesse magát a parlamentben. Az csak arra jó, hogy elhitesse az emberekkel, hogy a nép irányít. A demokrácia létezése igen szűk határok között mozog. Ez egyfajta irányított (hogy kik által és miért, azt most hagyjuk) demokrácia, amely tulajdonképpen sok helyen diktatúraként viselkedik 4 éves ciklusokban. Valahol keményebb, máshol puhább. Ugyanakkor el kell ismerni azt is, hogy egy népnek meg kell érnie az igazi demokráciára, különben összeomlik. Katalónia valahol ezen a határon mozog jelenleg, tehát a függetlenedése igen nehéz kérdés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!