Újabb török letartóztatási hullám indult a tavalyi puccskísérlet miatt

2017. november 23. 10:13

A vád ezúttal is „gülenizmus”, csak most az értelmiségre – orvosokra, tanárokra és ügyvédekre – csapott le az Erdoğan-rezsim.

2017. november 23. 10:13

Újabb 99 ember – köztük orvosok, tanárok és ügyvédek – ellen adtak ki elfogatóparancsot csütörtökön a dél-törökországi Antalya tartományban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a tavaly nyári puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az érintettek állítólag felhasználói annak a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül a török vezetés szerint az összeesküvést szervezték. Az Ihlas török hírügynökség úgy tudja, hogy a keresettek között kerületi elöljárók és falusi polgármesterek is vannak. A csütörtöki rendőrségi műveletben 78 gyanúsítottat már előállítottak.

Ankara a 2016. július 15-i hatalomátvételi kísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és mozgalmát vádolja. Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna az incidenshez. A hivatalos török álláspont szerint a hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába.

Törökországban az elmúlt 16 hónap alatt összesen 134 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a terrorszervezetnek nyilvánított Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. Jelenleg nagyjából 48 500 gyanúsított van előzetes letartóztatásban.

A mindennapos tisztogatások nem csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem Gülen feltételezett támogatóit is.

(Kép és szöveg: MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. november 23. 22:20
A török líra közben elkezdett gyengülni. Rugalmas elszakadás a NATO-tól? Erdogannak valahogy nehezen esik megemésztenie, hogy a szövetségesei meg akarták puccsolni, miután nem tudták egy jó kis háborúba ereszteni az oroszokkal a géplelövés kapcsán.
crydog
2017. november 23. 12:41
Nálunk is lehetne ilyen “tisztogatás” a Lukácsista - Sorosista árulók körében - ha már diktatúra van - igény lenne rá...nem is értem a Patás mire vár..
Ishmael
2017. november 23. 11:40
Lesz még itt ugyanez, csak a gülenizmust ki kell cserélni sorosizmusra.
pitypang1125
2017. november 23. 10:42
A módszerek ugyan azok mint Soros esetében. Minden féle civil szervezetnek álcázva beszivárogtatni a megfelelő személyeket a hatalmi rendszerekbe, és szépen lassan belülről bomlasztani az állami szervezeteket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!