Szíriai fegyverkezés: Trump sürgeti az ENSZ mandátumának meghosszabbítását

2017. november 16. 21:58

A vegyifegyver-vizsgálat ügyében sürgeti Donald Trump az ENSZ Biztonsági Tanácsa mandátumának meghosszabbítását – derül ki az amerikai elnök csütörtöki Twitter-bejegyzéséből.

2017. november 16. 21:58

Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) mandátumának meghosszabbítását sürgette a Szíriában bevetett vegyi fegyverek ügyében. Az elnök csütörtökön Twitter-bejegyzésben szorgalmazta a mandátum meghosszabbítását. 

„Az ENSZ Biztonsági Tanácsa minden  tagjának meg kell szavaznia a mandátum megújítását” – fogalmazott Trump. Álláspontja szerint erre azért van szükség, hogy „az Aszad-rezsim soha többé ne követhessen el tömegmészárlást vegyi fegyverekkel”. Elemzők szerint üzenetét Donald Trump elsősorban a mandátum meghosszabbítása ellen vétót emelő Oroszországnak címezte.  

Moszkva még október végén vétózta meg a világszervezet missziójának további vizsgálódásait. Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakembereiből álló vizsgálóbizottság (JIM) létrehozásáról az ENSZ BT még 2015-ben döntött, akkor egyhangúlag. A bizottság mandátumát újabb egy évre meghosszabbították, ennek érvényessége november 17-én jár le. Október végén a BT 15 tagja közül 11 támogatta a mandátum meghosszabbítását, Oroszország és Bolívia jelezte, hogy megvétózza, míg Kína és Kazahsztán tartózkodott. Ezért akkor a szavazást elhalasztották. A Damaszkusszal szövetségesi viszonyt ápoló Moszkva bírálja a JIM vizsgálati módszereit és álláspontja szerint ezért lehetetlen a pártatlan vizsgálat.  A bizottság az észak-szíriai Hán Sejkúnban 2017 áprilisában elkövetett és több mint 80 halálos áldozatot követelt szaringáz-támadás körülményeit vizsgálta.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!