Kormányra kerülésben reménykednek az osztrák liberálisok

2017. október 14. 17:36

Az osztrák liberális NEOS párt abban reménykedik, hogy megerősödve kerül ki a vasárnap rendezendő parlamenti választásból, és esetleg még a kormányalakítási tárgyalásokba is bevonják – derült ki a párt kampányzáróján. Korábban több elemző is elképzelhetőnek tartotta, hogy az ÖVP nem az FPÖ-vel, hanem kisebb pártok egy csoportjával próbál meg koalíciót alkotni.

2017. október 14. 17:36

Az osztrák liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) párt abban reménykedik, hogy megerősödve kerül ki a vasárnap rendezendő parlamenti választásból, és esetleg még a kormányalakítási tárgyalásokba is bevonják – derült ki a párt bécsi kampányzáró rendezvényén. A parlamentben maradásra, illetve bejutásra esélyes pártok közül utoljára a NEOS zárta le hivatalosan a kampányát.

Matthias Strolz pártelnök a szombati rendezvényen – a közvélemény-kutatási eredményekre hivatkozva – úgy vélte, hogy az előrehozott választás győztese az Osztrák Néppárt (ÖVP), a kancellár pedig annak elnöke, Sebastian Kurz lesz. Reményét fejezte azonban ki, hogy a NEOS is megerősödve jön majd ki a választásból. Hozzátette, hogy ha lehetőségük lesz rá, készek tárgyalóasztalhoz ülni az ÖVP-vel a koalíciókeresés jegyében. Strolz azt is értésre adta, hogy pártja szeretné elkerülni az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kormánykoalícióba lépését.

Korábban több elemző is elképzelhetőnek tartotta, hogy – a tényleges választási eredmények függvényében – az ÖVP nem az FPÖ-vel, hanem kisebb pártok egy csoportjával próbál meg koalíciót alkotni. Matthias Strolz jelezte, hogy adott esetben ellenzékben is készek határozott politizálásra. A NEOS azon pártok közé tartozik, amelyek az előzetes felmérések szerint át tudják lépni a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt, azaz a szavazatok több mint 4 százalékát megszerzik a választáson. A közvélemény-kutatások 4-6 százalék közötti eredményt mutatnak a párt számára. A NEOS jelenleg is parlamenti erő, az előző, 2013-as választásokon 5 százalékot szerzett.

Az előrehozott választások megnyerésére a felmérések az ÖVP-t tartják esélyesnek, amelynek támogatottsága az elmúlt napokban 32-34 százalék között mozgott. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az FPÖ 24-26 százalékot szerezhet, míg a kis pártok közül a NEOS mellett a Zöldek és a Pilz Listája nevű párt juthat be a parlamentbe.

(MTI)

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2017. október 15. 09:18
Remélhetőleg hiú remény marad.
pollip
2017. október 15. 05:09
Az osztrák liberálisok is változtak annyit, mint a németek?
Balogh Norbert
2017. október 14. 23:24
"Kormányra kerülésben reménykednek az osztrák liberálisok" Ha ez bekövetkezik, akkor az osztyák határra is fel kell húzni azt a kerítést. De ha a szocik nyernek, akkor is.
quiet
2017. október 14. 21:38
Mesél a bécsi erdő...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik