Katalán válság: Puigdemont politikai menedékjogot kaphatna Belgiumban

2017. október 29. 14:28

A helyzetet, Madrid intézkedéseit látva, illetve azt, hogy börtönbüntetésekről beszélnek, kérdéses, hogy Puigdemont tisztességes tárgyalást kapna-e mondta Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap a flamand közszolgálati televíziónak.

2017. október 29. 14:28

Belgium valószínűleg politikai menedékjogot adna Carles Puigdemont leváltott katalán elnöknek, ha kérelmezné – mondta Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap a VTM flamand közszolgálati televíziónak. „A helyzetet, Madrid intézkedéseit látva, illetve azt, hogy börtönbüntetésekről beszélnek, kérdéses, hogy (Puigdemont) tisztességes tárgyalást kapna-e” – hangoztatta Francken, elismerve, hogy az ügy minden bizonnyal diplomáciai bonyodalmakat eredményezne Spanyolországgal.

Hozzátette, ha az eddigi katalán elnök megkapná a menedékjogot, akkor a spanyol hatóságok rendkívül nehezen érhetnék el a kiadatását, a belga jog ugyanis azt nem teszi lehetővé. „Eddig nem érkezett semmilyen kérelem, de a dolgok gyorsan változnak. Meglátjuk majd, mi történik a következő órákban és napokban” – fogalmazott az államtitkár a tévéinterjúban.

A La Libre Belgique című helyi napilap szerint a flamand politikus kijelentése ellentétben áll Charles Michel belga kormányfő mérsékelt, a felek között párbeszédet sürgető álláspontjával. Sajtóhírek szerint Carles Puigdemont néhány napja elképzelhetőnek nevezte, hogy szükség esetén menedékkérelmet nyújt be valamelyik európai ország nagykövetségén.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök péntek este jelentette be Puigdemont menesztését, valamint a katalán parlament feloszlatását és az új tartományi választások kiírását az után, hogy a barcelonai törvényhozás függetlenségi pártjai megszavazták az önálló Katalán Köztársaság létrehozását.

(MTI)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tom hagen
2017. október 30. 00:59
Most én jó értem, hogy a belga m&m államtitkár nem bízik a spanyol fékekben és ellensúlyokban? Hát hol van a demokrácia? 7-es cikkely nincs meglebegtetve? Vagy csak el akarják távolítani? Nincs több kérdésem.
Kanóc
2017. október 29. 21:43
Érdekes. Miért nem Oroszországban?
balsors
2017. október 29. 18:14
Az elszakadás kikiáltása az egy dolog, a beteljesedése egy másik történet, és nem mindig felhőtlen. Magyarban 1848, illetve1918.
Mindjárt
2017. október 29. 15:53
Remélem Puigdemont nem ugrik be a belga cselnek. A spanyolok és az EU szeretné ha Puigdemont menekültjogot kérne és így nem kéne vele problémáskodni. A spanyoloknak és az EU-nak lenne problémás ha egy békés politikust lecsüknának. Puigdemont soha se úszított erőszakra. Egyedűl a spanyolok erőszakoskdtak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!