Facebook: tízmillióan követték a vélhetően oroszok által fizetett posztokat

2017. október 03. 07:39

Az Egyesült Államokban a tavalyi elnökválasztási kampány idején mintegy tízmillióan követték a gyaníthatóan oroszok által közzétett reklámanyagokat – áll a Facebook hétfői közleményében.

2017. október 03. 07:39

A Facebook becslései szerint az Egyesült Államokban a tavalyi elnökválasztási kampány idején és után mintegy tízmillióan követték a gyaníthatóan oroszok által közzétett reklámanyagokat. 

Hétfő este kiadott közleményében a médiaóriás figyelmeztetett: lehet, hogy egyelőre nem sikerült azonosítani a választásokat befolyásolni szándékozó valamennyi „rosszindulatú” anyagot. Először fordul elő, hogy a közösségi portál számszerűsítve hozza nyilvánosságra a platformján közölt, a gyanú szerint oroszokhoz köthető reklámanyagok mennyiségét. A múlt hónapban a cég azt közölte: 470 „nem autentikus”, tehát nem valódi fiókot azonosított, ezeket feltételezhetően oroszok létesítették. A 470 fiók mintegy 100 ezer dollár értékben vásárolt hirdetési helyet a platformon.

A Facebook vezetői hétfőn részletesen adatolva átadták a washingtoni kongresszusnak a valószínűsíthetően oroszok által közzétett mintegy 3000 reklámanyag teljes adatbázisát. Ezek között nem csupán olyanok szerepelnek, amelyek az amerikai választási folyamat idején kerültek a Facebookra, körülbelül 50 százalékukat már a választások után posztolták. 

„Reméljük, hogy együttműködésünk a kongresszussal, az iparági partnerekkel és a szakértőkkel segít majd távol tartani platformunktól a rosszindulatú szereplőket” – olvasható a Facebook közleményében. Richard Blumenthal connecticuti demokrata párti politikus, a szenátus igazságügyi bizottságának tagja a The Wall Street Journal című lapnak úgy nyilatkozott: „az amerikaiaknak van okuk aggódni amiatt, hogy egy ellenséges külföldi hatalom arcátlanul visszaél a közvéleményhez eljuttatandó információkkal”. 

Hétfő este a Reuters brit hírügynökség exkluzív információkat közölt arról, hogy a Hewlett-Packard (HP) informatikai óriás lehetővé tette orosz informatikai szakembereknek a betekintést a washingtoni védelmi minisztériumban használt HP-számítógépek kibervédelmi szoftverrendszerének belső működésébe. A hírügynökség – meg nem nevezett – amerikai volt hírszerzőkre, a HP volt munkatársaira és számítógép-biztonsággal foglalkozó szakemberekre hivatkozva közölte információit.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekerot
2017. október 03. 12:38
A sok üres szövegelés helyett mutassanak már példákat is, milyen "hirdetések", "reklámanyagok", azaz milyen médiatartalmak kimutathatóan hogyan befolyásolták azt a 10 millió embert a kb. 140 millió választásra jogosult amerikai állampolgár közül, akik a gonosz oroszoknak köszönhetően eldöntötték a választás kimenetelét! Úgy tűnik, valahányszor bizonyítani is kellene valamit a sok rizsázás után, transzatlanti uraink rendre "elfelejtik" azt megtenni, amire számtalan példát láttunk már az utóbbi években. Nevetséges...
ifrance
2017. október 03. 09:13
csak egy tipp a szerkesztőnek: baromi unalmas, ha a cím, a lead és a cikk első mondata azonos érdemi új infó nélkül! elolvastam a címet, felfogtam, amit közölni akarsz. haladnék tovább a részletekre, erre újra elolvasom vastagbetűvel szedve ugyanazt. átugrom, hogy akkor lássuk a cikket, erre ott is ugyanaz a szöveg vár. amatőrség!
cutcopy
2017. október 03. 09:04
Ki kellett volna írnia facebookra hogy ruszkik haza.. )
Kanóc
2017. október 03. 08:57
Nem a befolyásolási szándékot nevezik "szabad versenynek"? Na mindegy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!