Engedett a lengyeleknek Ukrajna az oktatási törvény ügyében

2017. október 25. 20:51

Nyilatkozatot írt alá Anna Zalewska lengyel oktatási miniszter ukrán kollégájával, mely – a többi kisebbséggel szemben – még középiskolai szinten is biztosítja a lengyel gyermekek számára az anyanyelvi oktatást.

2017. október 25. 20:51

Közös nyilatkozatot írt alá a lengyel és az ukrán oktatási miniszter, melynek értelmében kölcsönösen biztosítják az anyanyelvi oktatás lehetőségét egymás nemzeti kisebbségei számára – jelentette be szerdai varsói sajtótájékoztatóján Anna Zalewska lengyel oktatásügyi miniszter. 

A kedd este aláírt dokumentum teljes szövegét szerdán a wpolityce.pl lengyel hírportál tette közzé. A dokumentumban Ukrajna megerősítette, hogy a korábban kötött kétoldalú szerződések szerint továbbra is biztosítja a feltételeket a területén élő lengyel kisebbségnek az anyanyelv oktatásához, valamint az anyanyelven való tanuláshoz. A nyilatkozat az óvodai, az általános és a középiskolai képzést is említi ebben az összefüggésben. 

A dokumentumban Kijev megerősíti, hogy az új oktatási törvény "az államnyelven történő oktatással párhuzamosan" biztosítja az említett feltételeket az ukrajnai lengyel kisebbségnek. 

A két fél egyúttal megerősítette az államnyelv oktatásának szükségességét is. Varsó a dokumentumban készségét fejezte ki, hogy megossza Kijevvel a nemzeti kisebbségi oktatás terén szerzett tapasztalatait és "jó gyakorlatát".

Antoni Stefanowicz, az Ukrajnai Lengyelek Szövetségének elnöke szerdán a PAP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: jobb lenne, ha a meglévő öt ukrajnai lengyel iskolában továbbra is megmaradna a lengyel nyelvű oktatás. "Az érettségizőknek ennek köszönhetően nagyobb esélyük lesz arra, hogy Lengyelországban folytassák tanulmányaikat" - szögezte le.

Mindazonáltal úgy vélte, hogy amennyiben az említett iskolákban az összes tantárgyat csak lengyelül tanítanák, az egyetemi felvételiken a lengyel diákok hátrányos helyzetbe kerülnének az ukrán fiatalokhoz képest.

A Petro Porosenko elnök által szeptember 25-én aláírt új ukrán oktatási törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke miatt több szomszédos ország is tiltakozott, köztük Magyarország és Románia. A jogszabály ezen része - amely egyébként csak 2020 szeptemberétől lépne hatályba - kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán. Ennek megvalósítása mellett a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Az 5. osztálytól kezdve minden tantárgyat ukránul oktatnak majd, viszont engedélyezi a törvény egy-két vagy több tantárgy oktatását bármely európai uniós tagország nyelvén.

(MTI)

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. október 26. 11:47
Most essek hasra attol, ha a szomszed mar "csak" a feleseget veri, a gyerekeit mar nem (vagy ha igen, hat legalabb mar nem bottal) ?
noMores
2017. október 26. 09:13
Vegre kiderult, mennyire jelentektelen fos a magyar diplomacia. Koszonjuk, Petike!
Türelem
2017. október 26. 08:51
Kedves Barátaink a követségen! Hát ha mindezeket elolvassátok, akkor megbizonyosodhattok arról, hogy a magyarok egy jelentő része már nem barátként tekint rátok. Az éppen aktuális lengyel érdekeken soha sem vagytok képesek felülemelkedni, a V4-eket sem veszitek komolyan. Bizonyos mértékig érthető, hogy a németektől és az oroszoktól való, jogos, történelmileg igazolt félelmeitek okán Amerikától vártok mindenre garanciát. Viszont elfelejtitek, hogy annak idején a németekkel szemben olykor kardcsörtetően, provokatívan léptetek fel, s ez nem hipotézis, hanem történészek által alátámasztott tények. Miként ma is gyakran látható ez túlzott magabiztosság, provokatív fellépés most éppen az oroszok irányában. Jó ha tudjátok, hogy a magyar közvélemény egy jelentős része háborús rizikófaktorként tekint Rátok. Miként már régen nem hisz a lengyel-magyar barátságban, az mára kiüresedett. Tanár Úr, Nemeskürty István mesélt egyszer egy interjúba arról, hogy Édesapja gyakori vendége volt Jány Gusztáv. Jány mindig arról panaszkodott, hogy a magyaroknak Európában nincs egyetlen barátja sem. Hát ezzel igazat lehet érteni. Mindig az érdekek mentén közeledtek hozzánk. Mi volt Romániában, Szlovákiában? Amíg nem stabilizálódott a helyzet, amíg stratégiai okokból, kifelé, az EU felé szükség volt a magyar fügefalevélre, addig a magyar pártok koalíciós partnerek lehettek. Mára mindenütt legyűrték Őket, eljelentéktelenedtek, megszűnt a magyar érdekképviselet lehetősége. A sokat emlegetett nagy szerb-magyar megbékélés, barátság csak arra kell Belgrádnak, hogy a már említettekhez hasonlóan felkerüljön az EU járszalagjára. Szóval nem volt egy tisztességes lépés részetekről ez a külön alku, de legalább eltántorítja az idealistákat attól, hogy sokat várjanak Varsótól.
vertesipeti
2017. október 26. 07:59
Egy lépést sem hátrálni az ukránokkal szemben. A lengyelek oroszfóbiája már beteges. Az ukránok és a lengyelek a 2.vgh idején szabályszerűen irtották egymást, különösen az ukrán nacionalista erők jártak az élen. A lengyelek feledékenyek. Ugye képben van mindenki hogy, a haláltáborok őrségének 70-80 %-át az ukránok adták és elég rendesen besegitettek az ukrajnai zsidók eltüntetésében. Amikor az oroszok azt mondják, hogy fasiszta ukrán nacionalisták, van benne igazság. A magyarok Kárpátalján egy tömbben vannak. Ja mi lesz a ruszinokkal ? A ruszinok nem ukránok !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!