Édes élet Haribo?

2017. október 27. 09:23

A Haribo az embereket és az állatokat egyaránt kizsákmányolja a gumicukrok gyártása során.

2017. október 27. 09:23

Riport készített a német közszolgálati ARD arról, hogyan készíti a Haribo a híres gumicukrait. A riportból kiderül, hogy a Haribo olyan munkakörülményeket hozott létre, melyben emberek és állatok is szenvednek.

A videó bemutatja azoknak a brazíliai munkásoknak a körülményeit, akik a cukor fényességéhez szükséges karnaubaviaszt nyerik ki a karnaubapálmákból. Ezt a feladatot a riport szerint alulfizetett, sokszor kiskorú emberek végzik, napi tizenkét órában, miközben teherautók platóin alszanak és rendes ivóvízhez sem jutnak. 

A gumicukorhoz állat kötszöveteiből kivont zselatinra is szükség van. Az ehhez tartott disznóknak és is borzalmasok a körülményeik – derül ki a videóból. Az állatok a saját mocskukban, sebesülten, túlzsúfoltan várják a sorsukat.

A Haribo jelezte, hogy vizsgálatot indít az üggyel kapcsolatban.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2017. október 28. 19:08
Csak kis érdekességként megjegyezném, hogy braziliában minden termés így kerül begyűjtésre: kávé, kakaó, koka levél, banán, marakúja, sárkánygyümölcs, stb.
szancso
2017. október 28. 05:00
Kiváncsi lennék Gottschalk úr véleményére, ő volt évtizedekig a Haribó reklám propaganda arca.
brekker
2017. október 27. 23:31
Ha már a gumimacikban sem lehet bízni, akkor tényleg, mi marad?
Akitlosz
2017. október 27. 21:10
És miért egy németországi magáncég lenne a felelős a brazíliai viszonyokért? Miért nem a brazil kormány? Ennél SOKKAL nagyobb problémák is vannak Brazíliában. Például a közbiztonság. Illetve annak a hiánya. Illetve miért nem a brazil magáncég? Egyik cég sem felelős a partner cégei működéséért csak a sajátjáért. Mitől nem a brazil cég a hunyó a rabszolgamunkáért meg a munkakörülményekért? Ha csak ott gyártanak ilyen anyagot, akkor nem lehet akkora a konkurencia, hogy ne tudnák jó áron eladni. Benne is van a filmben, hogy mekkora üzlet. Tehát lenne miből jobb munkakörülményeket teremteni vagy magasabb béreket adni. Brazíliában is, Magyarországon is, máshol is. De miért is adnának, ha nem feltétlenül muszáj? Emberségből mi? Hát nem így működik a világ, főleg nem a kapitalizmus. A kapitalisták nem azért gyűjtik a profitot, mert szemét kapzsik, hanem mert ez a gazdasági kényszer. Ha nem teszik, akkor lemaradnak a versenytársak mögött és csődbe mennek. Hatékonyabbnak kell lenniük mint a konkurens cégeknek, a legfontosabb ami kell a sikeres vállalkozáshoz az a tőke és a tőke a profitból van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!