Kiírták a katalán függetlenségi népszavazást

2017. szeptember 07. 07:11

A parlament elfogadta, majd Carles Puigdemont katalán elnök aláírta a katalán függetlenségi népszavazásról szóló dokumentumot. A spanyol alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek ítélt voksolást október 1-jén tartják.

2017. szeptember 07. 07:11

Kiírta október 1-jére a Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást Carles Puigdemont katalán elnök szerdán késő este Barcelonában.

Egy új remény?

A helyi parlament épületében tartott eseményen részt vett a katalán autonóm kormány összes tagja, és mindnyájan aláírták a népszavazás kiírásáról szóló dokumentumot.

„Ez a nagy remény pillanata” – fogalmazott az aláírást követő sajtótájékoztatón Carles Puigdemont.

Rövid beszédében hangsúlyozta: senkinek sincs hatalma, hogy elvegye a döntés jogát. „Nem hagyjuk magunkat megfosztani a demokráciától. Nem hagyjuk megsemmisíteni emberi jogainkat” – mondta, hozzátéve: Katalónia demokratikusan fog dönteni jövőjéről.

A katalán parlament a bejelentés előtt néhány órával fogadta el Madrid tiltakozása ellenére a függetlenségi népszavazásról szóló törvényt, amely 34 cikkelybe foglalja mindazokat a szabályokat, amelyek a referendum megrendezéséhez szükségesek.

Alkotmányellenes

Carles Puigdemont kormánya annak ellenére készül a népszavazás megrendezésére, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított.

A központi spanyol kormány szerint Katalónia azért sem rendezhet népszavazást a függetlenségről, mert az sérti a spanyol nép nemzeti szuverenitását, arról csak egy országos referendumon lehetne voksolni, amit viszont a katalán vezetés nem fogadott el.

Nem biztos az elnök pozíciója

Egyébként az elnök pozíciója sem biztos: a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt bizalmatlansági indítvány nyújt be Carles Puigdemonttal szemben. Erről a párt katalán szervezetének elnöke, Inés Arrimadas, beszélt szerdán a barcelonai parlamentben tartott sajtótájékoztatóján, miután a katalán parlament megszavazta a függetlenségi népszavazásról szóló törvényt.

„Ez az egyetlen politikai út, ami maradt nekünk” – fogalmazott a katalán ellenzék legnagyobb pártjának vezetője, hozzátéve, hogy ennek érdekében minden ellenzéki párttal felveszi a kapcsolatot. Mint mondta, a kezdeményezés célja, hogy előrehozott választásokat tartsanak Katalóniában.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marcellus
2017. szeptember 07. 09:47
"A spanyol alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek ítélt voksolást október 1-jén tartják." Ez helyesen így szólna: A spanyol alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek ítélt voksolást október 1-jén akarják megtartani." Ti. ezt az alkotmányellenes törvényt is meg fogja semmisíteni az AB. Napokon belül. A voksolásig pedig nem fognak eljutni. Lesz egy kis tüntetés, pár százezer ember, és kész. Ezt a katalánok is tudják. Csak provokálnak, és megpróbálják magukat áldozat szerepben feltüntetni. Az egésznek az az értelme, hogy további jogokat csikarjanak ki, pl.: teljes pénzügyi autonómia, saját foci válogatott (az UK mintájára). A témának meg sajnos Erdélyhez nem sok köze. Történelmi szempontból kettő teljesen más ügy! Erdélyben csak akkor lesz autonómia, ha mi azt kikényszerítjük. A 2007-es román EU csatlakozást elszúrtuk, de pl. a Schengen övezetbe való román belépésénél vétó jogunkkal élve csak lenne őket szabad beengedni a románokat, ha adnak területi autonómiát a székelyeknek.
rajgy
2017. szeptember 07. 07:50
"Észak Dél Ellen" mint 155 éve a pocsolyán túl. Az érdekes, ha az alkotmányt gyakran az emberek akarata fölé helyezik. Az alkotmánynak kellene az embereket szolgálni.
packó_
2017. szeptember 07. 07:49
Független Erdélyt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!