Iránról figyelmeztette Netanjahu Putyint

2017. augusztus 23. 16:11

A Szocsiban rendezett sajtótájékoztatón az izraeli miniszterelnök Irán növekvő szíriai szerepéről figyelmeztette Putyint. „Ahol az Iszlám Állam eltűnik, oda Irán lép be” – fogalmazott Netanjahu.

2017. augusztus 23. 16:11

Irán növekvő szíriai szerepe fenyegetést jelent Izrael, a Közel-Kelet és az egész világ számára – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán Szocsiban, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozóján.

„Elnök úr, közös erőfeszítéssel legyőzzük az Iszlám Államot, és ez nagyon fontos dolog. Ám a rossz dolog az, hogy ahonnan a legyőzött Iszlám Állam (elnevezésű) csoport eltűnik, oda Irán lép be” – mondta az izraeli miniszterelnök a dzsihadista terrorszervezetre utalva, amely elsősorban Irak és Szíria területén vetette meg a lábát. 

– tette hozzá.

Netanjahu egyúttal arra figyelmeztetett, hogy Teherán jó úton halad az Irak és Jemen feletti ellenőrzés megszerzése felé, ahogy azt Libanonban nagyrészt gyakorlatilag már megtette. Putyin a találkozó tévékamerák előtt folytatott része során nem foglalt állást az ügyben. Megelégedettségét fejezte ugyanakkor ki azzal, hogy a két ország között „hatékony együttműködési mechanizmus alakult ki, egyebek között a legfelső szinten”. Méltatta az orosz-izraeli kapcsolatok fejlődését, ami szerinte személyesen Netanjahunak is köszönhető.

Moszkva 2015-ben avatkozott be a szíriai polgárháborúba Bassár el-Aszad elnök kormányának oldalán, döntését az iszlamista terrorizmus elleni összefogás szükségességével indokolva. Oroszország, miközben fellépését Iránnal és a libanoni Hezbollah síita milíciával is koordinálja, Izraellel is egyeztet.

Az elmúlt hónapokban – Ankara és Teherán mellett – Moszkva kulcsszerepet játszott a „feszültségmentesítésre” szolgáló övezetek létrehozásában Szíria területén. Izrael – az iráni nukleáris programmal szembeni aggályainak hangoztatása mellett – attól tart, hogy ezen zónák kialakítása alkalmat nyújt a nagyobb létszámú iráni és Hezbollah-erők ottani állomásoztatására. Ugyanakkor, mint az izraeli légierő parancsnokának egy múlt heti nyilatkozatából kiderült, a zsidó állam harci gépei Szíriában a polgárháború során mintegy száz alkalommal támadták meg a Hezbollah fegyverszállítmányait, anélkül, hogy nyilvános reagálást váltottak volna ki Moszkvából.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2017. augusztus 23. 22:00
Hol jön ő ahhoz hogy a világ legnagyobb országának elnöükét figyelmeztethesse. Maximum javasolhat, vagy kérhet. Szebb Jövőt!
mo ching
2017. augusztus 23. 19:28
Kifizette már Bibi a svájci bíróság által Iránnak megítélt kártérítést a sah által épített csővezeték miatt, amin olcsón jutott iráni olajhoz Izrael, míg ki nem rúgták a sahot?
Mystes
2017. augusztus 23. 18:29
IS "elsősorban Irak és Szíria területén vetette meg a lábát" vagyis egy olyan egybefüggő/organikus területen, amit a nyugatiak vonalzóval szabtak szét. erről miért nem beszél senki? sem a nyugatiak, sem putyin, sem netanjahu? egyből érthetőbb lenne a helyzet, na meg az IS is.
Mystes
2017. augusztus 23. 18:27
miért, ki vagy mi "nyomuljon be" az IS volt területére? izrael akarna?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!