Húsz éve hunyt el Diana hercegnő

2017. augusztus 31. 19:46

A „nép királynőjének” emlékét még sok-sok év után is őrzik az Egyesült Királyságban.

2017. augusztus 31. 19:46

1997 augusztus 31-én, tragikus hirtelenséggel, mindössze 36 évesen hunyt el Diana hercegnő a párizsi Alma-alagútnál történt autóbalesetben. A brit közvélemény húsz év elteltével is őrzi a „nép királynőjének” emlékezetét.

Szerdán Diana fiai, Harry és Vilmos herceg meglátogatták  a hercegnő a Kensington-palotában elhelyezett emlékhelyét. És bár a hercegek a 20 éve történt tragédiáról maguk emlékeztek meg, országszerte több megemlékezés is lezajlott.

Emlékeztek például a kelet-londoni Mildmay Missziós Kórház tagjai is – az intézményt Diana is gyakran meglátogatta, a HIV-betegek általi gondoskodás céljából. És a hercegeken kívül sokan a Kensington-palotát is felkeresték, ahol a hercegnő 15 éven át élt férjével, Károly herceggel, majd válásuk után egyedül.

A BBC megszólaltatott egy férfit, aki korábban találkozott Dianával. Ő a hercegnőt „hihetetlenül kedvesnek” írta le, akit mindenki szeretett, és aki mindenkinek sokat jelentett. „Megtiszteltetésnek érzem, hogy találkozhattam vele. A Waterloo híd alatt voltam, takarókat és ételt oszottam a hajléktalanoknak. Nem tudom, mi szél hozta arrafelé, de lenézett ránk, és mindannyiunkat lenyűgözött, mintha csak egy angyal szállt volna le” –mondta a férfi.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2017. szeptember 03. 00:16
Nem vagyok nagy rajongója az összeesküvés elméleteknek, de hajlandó vagyok megfontolni őket, ha minimum 3 feltétel teljesül. Legyen indíték! Legyen arányban a nyereség a kockázattal! Legyen kivitelezhető a teória! Csak egy példa, amit hajlandó vagyok elhinni: Kennedy esete. Lényegében mindhárom pont teljesül, a legutóbbi pedig nagyon keményen. Pár évvel a merénylet után a világ akkori egyik legjobb mesterlövésze tökéletesen azonos körülmények közt igyekezett megismételni Oswald tettét. Tökéletesen azonos feltételek mellett leadni 5 másodperc alatt 3 ugyanolyan pontosságú lövést. Több próbálkozásra sem sikerült neki. Oswald meg a hadseregben még közepesnek is alig mondható lövész volt. Ez azért erős adu... Fölég a többi körülménnyel egybevetve. A legtöbb népszerű esetben viszont nincs ilyen. Valahol nagyon sántít a mese mindegyiknél. Például, hogy autós esetnél maradjunk, Haider esetében mindhárom feltétel sántít. Miért akarna megölni valaki egy bukott embert? Mekkora kockázattal járna ez a nagy semmiért cserébe? Hogyan csinálná? Diána esetében az indíték hibátlan. Épp hozzámenni készült egy papíron muszlim férfihoz, aki eztán az angol trónörökösök nevelőapja lett volna. Ez azért elég ciki lehetett a királyi családnak, kormánynak egyaránt. Talán még az ár-érték arány is stimmelt, ennek megakadályozására már lehetett kockázatot vállalni. A kivitelezésnél szerintem viszont abszolút bukik a teória. (Akárcsak Haider esetében.) Egy tökéletesen autó-balesetnek tűnő gyilkosságot kurva nehéz megrendezni. Egyrészt 100% biztosra kell menni, mert ha a célpontok közül valaki túléli, az kurva kockázatos lehet a későbbiekben. Másrészt semmilyen nyomot nem illik hagyni. Azt meg hogyan? Bármit műveltek volna a kocsival, annak nyoma marad. Nem lehetett 100% biztosan megjósolni a sofőr viselkedését. Csak centikkel kellett volna odébb becsapódnia a kocsinak és máris jó esély lett volna rá, hogy egyik-másik utas életben marad. Mindezt Párizsban, egy forgalmas helyen. Külföldön úgy, hogy elsőként nyilván a francia hatóságok vizsgálták meg a helyszínt, a nyomokat, az autót, mindent. Képtelenség, hogy mondjuk az angol titkosszolgálat ilyen szintű kockázatot vállalt volna. Jöhet persze a szöveg, hogy a franciák is benne voltak, csak azt nem árt észben tartani, hogy minden egyes bevont ember újabb 100%-al növeli a kockázatát a lebukásnak. Itt meg sokakat kellett volna bevonni. Mi van, ha valamelyik fél év múlva rákos lesz és a halálos ágyán elpofázza? Megsértődik valamin és Iránba menekül, aztán borítja a bilit? Vagy ezer eshetőség lehet. Ha Angliában halnak meg egy néptelen úton, én is a gyilkosságban hinnék, még bizonyítékok nélkül is. De úgy, ahogy történt elképzelhetetlennek tartom.
Jason Bourne
2017. szeptember 01. 13:19
Tegnap a rádió is tudatta velem ezt a szörnyűséget. Mi közöm hozzá, meg úgy a magyaroknak általában, nem sikerült megfejtenem. Blikkbe, Hotba való hír.
még fokozza
2017. szeptember 01. 12:32
Ha nem szerette Károlyt minek ment hozzá?
Tehetős Totó
2017. szeptember 01. 08:31
Korpa közé keveredett... R.I.P.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!