Néppárt-Szabadságpárt koalíció is jöhet Ausztriában

2017. július 26. 12:21

Miközben az Osztrák Néppárt (ÖVP) megerősödött, visszaesett a nagyobbik osztrák kormánypárt, a szociáldemokrata SPÖ népszerűsége. Egy fogadóiroda néppárti győzelmet és ÖVP-Szabadságpárt koalíciót jósol.

2017. július 26. 12:21

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) győzelmének és a néppárti-szabadságpárti koalíció megalakulásának van a legnagyobb esélye az október 15-én tartandó ausztriai parlamenti választáson a bet-at-home online fogadóiroda szerint – közölte az Österreich című osztrák napilap szerdán.

A májusi kormánykoalíciós válság és Reinhold Mitterlehner néppárti (ÖVP) elnök és alkancellár lemondása után az osztrák parlamenti pártok megállapodtak, hogy a 2018 őszén esedékes következő parlamenti választásokat egy évvel előrehozzák. 

A fogadóiroda iroda által bemutatott első összegzés szerint a Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter vezette, jelenleg kisebbik kormánykoalíciós párt, az ÖVP lehet a befutó. Az iroda szerint négyszer valószínűtlenebb, hogy a nagyobbik koalíciós partner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) fog nyerni, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) győzelme pedig ennél is esélytelenebb. 

Peter Pilz korábbi zöldpárti képviselő bejelentette, hogy az őszi parlamenti választáson saját listával indul, a kezdeményezést pedig közösségi finanszírozással támogatják. Már korábban szorgalmazta a Zöldek baloldali irányváltását, a legutóbbi parlamenti választáskor vissza is vonult a pártelnökségben végzett munkájától. Pilz, aki a Zöldek egyik alapító tagja volt, a párt kongresszusán nem kapta meg a pártlista negyedik helyét, viszont a hatodik helyet már elutasította és elhagyta a frakciót. Még korábban Pilz meghívására érkezett a pártba Alexander Van der Bellen jelenlegi államfő, aki később a Zöldek elnöki tisztségét is ellátta.  

Pilz kedden bemutatta azon szakértőket is, akik a Peter Pilz listája elnevezésű kezdeményezés során jelöltetik magukat és arról is beszélt, hogy pártot nem kíván alapítani. A listán szereplők között van egy korábbi szociáldemokrata politikus, aki chilei menekült szülők gyermeke, egy ausztrál származású start-up specialista, aki a menekültek számára alapított munkabörzét és egy fogyasztóvédelmi szervezet korábbi elnöke, aki a kannabisz orvosi használatának legalizálásért áll ki. 

Az Österreich című lap legutóbb bemutatott felmérése szerint az ÖVP a legnépszerűbb 33 százalékos támogatottsággal, az SPÖ-re 24 és a korábban első helyen álló FPÖ-re 23 százalék szavazna. A Zöldek pártja hat, a liberális Neos párt öt és Peter Pilz listája négy százalékos támogatottságot szerezne, vagyis a küszöböt átlépve éppen bejutna a parlamentbe. Megközelítőleg 6,4 millió választópolgárt várnak az urnákhoz október 15-én. Ausztriában a 16. életévüket betöltött állampolgárok szavazhatnak a 2. Osztrák Köztársaság 22. parlamenti választásán.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2017. július 26. 15:06
a labancok, végül, ahogyan mindfig becsinálnak a nadrágjukba, visszarettennek és PC-mintatanulókként, valamelyik Junckers-csicska-sorosista migránspettingezőt fogják megválasztani. A választásokon való részvétel 35%-os lesz, mert az elfojtott nácilabancok, vén tiroli-bőrgatyás, sörtebokrétás ősosztrákok otthon fognak duzzogva jódlizni, majd kijódlizzák magukból a bánatot és szép lassan kihalnak, miközben Bécsben és Salzburgban sötétszürke és szarbarna hordák üldözik a lányaikat.
Antigoné
2017. július 26. 15:00
Reméljük, Ausztriában győz a józan ész, bukik a migráspárti elit.
Kovács József
2017. július 26. 12:33
na sajnos, ilyenkor indul a liberáns média nyomulás, hogy maga alá temesse a nemzeti gondolatot
jolly77
2017. július 26. 12:31
na mindjárt jönnek az utolsó-szalmaszállovagok! a nagy reménykedőőők! most aztán Ausztriaaa.. itten jön az átütő siker!!! :D ORBÁNNAKLETTIGAZA.. mert hát nem nagyon a lázadás éve ez mégse, meg Trump se nagyon azt hozza, amit vártunk meg a fene tudja.. de majd Ausztriaaaa.. aztán meg valami másban reménykedünk majd, de mingyá ittvan az "Orbánigaza".. ott áll a küszöbön, mingyá kopogtat! :D Gyáájjj, mi lesz itt.. most figyeljetek libsik! Há' jön Ausztria....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!