Mélyponton Macron népszerűsége

2017. július 24. 09:00

Jelentős költségvetési-és munkajogi reformot tervez a francia elnök, mely hosszú távon úgy tűnik, biztos recept lehet a népszerűtlenséghez.

2017. július 24. 09:00

Elnökségének harmadik hónapjához érve 10 százalékpontot esett azon franciák száma, akik pozitívan ítélik meg Emmanuel Macron francia elnök tevékenységét – írja a Politico

Jórészt a költségvetési megszorítások miatt már csak a franciák 54%-a ítéli meg pozitívan a Köztársaság elnökének működését, ám az írás kiemeli: egyelőre Macronnak nincs oka az aggodalomra, hiszen az első három hónap után elődjei is hasonló értékeléseket zsebelhettek be. François Hollande ekkor 56%-os, François Mitterrand csupán 46%-os, míg Nicolas Sarkozy rekordmagas, 66%-os értékeléssel büszkélkedhetett.

Mégis, Macron hosszútávú tervei nem minden francia tetszését nyerik el: a döcögő francia gazdaságot az elnök úgy próbálja bepörgetni, hogy jövőre jelentősen csökkenti a költségvetési hiányt, ennek érdekében pedig megszorításokat vezet be. Ezek után nem meglepő, hogy a közfoglalkoztatottak körében jelentősen esett az elnök támogatottsága, de a nyugdíjasok is aggódnak a nyugdíjrendszer tervezett reformja ellen.

A költségvetési hiány csökkentése nem az egyetlen dolog, amivel Macronnak szembe kell néznie: az őszre tervezett munkajogi reform sok munkavállalót bőszíthet fel, melynek következtében tüntetések kezdődhetnek. A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon már most készül az őszi demonstrációkra, aki úgy tűnik, könnyedén meglovagolhatja azokat.

Mindezen reformintézkedésekből úgy tűnik: Macron tevékenysége biztos recept lehet a népszerűtlenséghez, tevékenysége pedig hamarosan sokak nemtetszését válthatja ki.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2017. július 24. 15:33
A politika nem túl bonyolult dolog, ezt már rég látni lehetett előre. Hamarosan jönnek a tüntik is.
C.Dömötör
2017. július 24. 10:58
A franciák kiábrándultak a politikából, úgy általánosságban. Ezért volt az elképesztően alacsony részvétel a választásokon. Macron futtatása mutatja, hogy az győz akit háttérhatalmak (amelyek nem is léteznek) akarnak.
puszika
2017. július 24. 10:54
Nekem a sztálinvárosi sztahanovista kőművesek jutnak az eszembe.A nappal rohammunkában felépített falak estére ledőltek. A la Macron!! Megmondtuk!!!!!!
Harangláb
2017. július 24. 10:53
...A franciáknak már úgyis annyi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!