Harminc amerikai diplomatát utasíthatnak ki Moszkvából

2017. július 11. 08:30

Harminc amerikai diplomatát utasíthatnak ki Moszkvából, amennyiben az USA nem szolgáltatja vissza a washingtoni orosz nagykövetségtől tavaly decemberben elkobzott tárgyakat. Az oroszok azt mondják, eddig türelmesek voltak, most már viszont tényleges intézkedéseket követelnek.

2017. július 11. 08:30

Az Izvesztyija külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva arról ír, hogy harminc amerikai diplomatát utasíthat ki Oroszország a moszkvai amerikai nagykövetségről, és több, a nagykövetség tulajdonában álló tárgyat is eltulajdoníthat. Ennek okául a még Barack Obama elnök által elrendelt, orosz diplomaták elleni kiutasítási hullám szolgál. Ennek keretében tavaly decemberben az amerikai kormány a washingtoni orosz nagykövetség több tárgyát is lefoglalta és azóta sem szolgáltatta vissza.

Mivel a nagykövetség tulajdonát Washington tavaly december óta sem adta Moszkvának, az erre adott válaszlépés lehet az oroszok határozott és szokatlan intézkedése. A lefoglalt tárgyak kérdése már Putyin és Trump a hamburgi G20-csúcson történő tárgyalása idején is felmerült, de a két félnek úgy tűnik, ebben a kérdésben nem sikerült dűlőre jutni. 

Az Izvesztyija forrása úgy fogalmazott, az Egyesült Államoknak nincs terve a helyzet rendezésére. A moszkvai álláspont erre reagálva úgy szól, hogy bár az orosz kormányzat nem szívesen tesz ilyen lépéseket, Washington barátságtalan lépéseit nem hagyhatják válasz nélkül.

Ugyanakkor az oroszok eddig türelemmel vártak: az orosz felsőház, a Föderációs Tanács külügyekért felelős bizottságának feje, Andrej Klimov úgy fogalmazott, Oroszország már várt fél évet, hogy az új amerikai kormányzat rendezze a diplomáciai konfliktust, tudván, hogy „Obama célja az volt, elrontsa Trump elnökségének kezdeti részét”.

Klimov azonban emlékeztetett: Oroszország nem fog türelemmel várni a végtelenségig. „Sajnos viszont fél év alatt Trump vagy nem tudta, vagy nem tartotta fontosnak rendezni a helyzetet. Itt kell meghúznunk a vonalat, és egyenlő válaszintézkedéseket hozunk” – tette hozzá a szenátor.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. július 11. 11:23
A fideszes agyhalottaktol kerdeznem, ha mar tema, hatha ok tudjak: ki az a 6-7 fideszes, akit vidaildivel kitiltottak az usabol?
turáni sólyom
2017. július 11. 11:13
Amerika megtanulja a viszonosság elvét! Véget ért a pax america arroganciája....
zakar zoltán béla
2017. július 11. 08:45
Sz-kan-der(die, das)
pepo
2017. július 11. 08:43
trampli hatalma a közelében sincs PUTYIN hatalmának. csak egy bábú.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!